Oι traders καφέ κρατούν αποστάσεις από τη Ρωσία

Oι traders καφέ κρατούν αποστάσεις από τη Ρωσία

Αν και δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον κλάδο του καφέ, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το σενάριο “φρένου” στις πληρωμές οδηγούν ορισμένους traders να αποφεύγουν τη χώρα. 

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές καφέ στον κόσμο, ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις με την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντική αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα καφέ. Αρκετοί traders εκτρέπουν τις αποστολές ή αποφεύγουν με άλλους τρόπους τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters. Τις ενέργειες αυτές δεν τις επιτάσσουν οποιεσδήποτε κυρώσεις ή κάποιο εμπάργκο στον καφέ – σε αντίθεση με το πετρέλαιο, τα διαμάντια ή τον χρυσό – αλλά είναι περισσότερο υποκινούμενες από την ανησυχία για τις πληρωμές και το σενάριο  “μπλόκου” στην ναυτιλία.

 

Άτομα που συμμετείχαν στην έκθεση SCA Coffee Expo ανέφεραν ακόμη ότι η δραστηριότητα των πλοίων μετασφοράς φορτίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν επισφαλής, κάτι που προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στους ανθρώπους του κλάδου. Μια άλλη πηγή ανέφερε στο Reuters πως ορισμένες εταιρείες έχουν καταφύγει στην crypto-αγορά για τον διακανονισμό συναλλαγών, μια εταιρεία καφέ έχει προβεί στην ανταλλαγή κόκκων με λιπάσματα.

 

Τον Μάρτιο, οι έμποροι της Βραζιλίας πρόσθεσαν τη Ρωσία στη λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου που απαιτούν προπληρωμή για τυχόν νέες συμφωνίες, σύμφωνα με το Reuters. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράν. Ο τρόπος που προτιμούν να συναλλάσσονται οι traders καφέ με τη συγκεκριμένη χώρα, συνοψίζεται στην εξής φράση του μεσίτη καφέ Thomas Raad: «Η υπερβολικά μεγάλη αβεβαιότητα στην παρούσα φάση όσον αφορά την ικανότητά τους (σ.σ. των Ρώσων αγοραστών) να πληρώσουν, μας οδηγεί στο να ζητούμε προπληρωμή 100% για τις νέες συμφωνίες».

 

Η Ένωση Καφέ της Βραζιλίας ανέφερε τον Μάρτιο ότι κάποια μέλη της δεν είχαν πληρωθεί για αποστολές στη Ρωσία και εξέφρασε ανησυχίες ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν θα δρομολογηθούν στη Ρωσία από τις ναυτιλιακές Maersk,  CMA CGM και MSC. Ο αντίκτυπος -μέχρι στιγμής- της πολεμικής σύρραξης, ήταν η εκτίναξη της τιμής του καφέ κατά 20% στη Μόσχα. Πέρυσι, η Ρωσία κατανάλωσε 4,6 εκατομμύρια σάκους των 60 κιλών και οι μεσίτες αναμένουν ότι αυτή η διακοπή θα μειώσει τη ζήτηση έως και 1,8 εκατομμύρια σάκους.