Mια δυνατή συνεργασία υπέρ της διατήρησης των δασών και των παραγωγών καφέ

Mια δυνατή συνεργασία υπέρ της διατήρησης των δασών και των παραγωγών καφέ

Δύο πρωτοπόρες εταιρείες συνεργάζονται για καλό σκοπό, με απώτερο στόχο τη μείωση εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία του καφέ και την ενίσχυση των παραγωγών.

 

Ένα νέο συμμετοχικό έργο έχει σχεδιαστεί με στόχο την οικονομική ανταμοιβή των παραγωγών καφέ που συνδράμουν ενεργά στη διατήρηση των συστημάτων αγροδασοκομίας, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας καφέ. Δύο ολλανδικές εταιρείες που συνεργάστηκαν για την εκπλήρωση αυτού του έργου είναι η startup -με κοινωνικό αντίκτυπο στον τομέα του καφέ- Carble και ο πάροχος δορυφορικών λύσεων Satelligence. Αρχικά, το έργο αναμένεται να καλύψει περί τις 200-600 μικρές καλλιέργειες καφέ – η καθεμία εκτείνεται σε έως και τρία εκτάρια – στη ζώνη Guji της Αιθιοπίας, κοντά στην πόλη Shakisso.

 

Εν ολίγοις, η Satelligence θα εφαρμόσει τους αλγορίθμους της σε ενημερωμένα δορυφορικά δεδομένα για να υπολογίσει την (κατά προσέγγιση) ποσότητα άνθρακα που είναι αποθηκευμένη στην υπάρχουσα βιομάζα των αγροδασικών καλλιεργειών — δηλαδή σε φάρμες με δέντρα, θάμνους και δάση αντί για μονοκαλλιέργειες καφέ. Οι αγοραστές καφέ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν στη συνέχεια να συμπεριλάβουν αυτές τις επαληθευμένες μειώσεις εκπομπών στις μη χρηματοοικονομικές ενημερώσεις τους. Παράλληλα θα παρέχουν στους παραγωγούς premiums με βάση αυτούς τους υπολογισμούς (σ.σ. Μειωμένης αποθήκευσης άνθρακα).

 

«Η ανταμοιβή για τους αγρότες – πληρωμές με βάση τα αποτελέσματα – θα καταβληθεί πράγματι ως πριμ επί των τιμών του προιόντος», δήλωσε ο ιδρυτής της Carble Sander Reuderink στο DCN. “Για μελλοντικά έργα, μας ενδιαφέρει να δοκιμάσουμε πολλαπλές προσεγγίσεις, όπως το mobile money.” Πριν ιδρύσει την Carble, ο Reuderink υπήρξε πρώην roaster, έμπορος και εμπορικός διευθυντής του coffee specialist Trabocca στην Αιθιοπία. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο τελικός στόχος είναι η τιμή της αποθήκευσης άνθρακα να μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην τιμή των εμπορευμάτων του καφέ. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα είδος πραγματικής λογιστικής κόστους που ανταμείβει επαρκώς τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και αποτρέπει την αποψίλωση των δασών στον κλάδο του καφέ.

 

«Η πίεση για την απόκτηση των προς το ζην, συχνά αναγκάζει τους μικροκαλλιεργητές να εντείνουν τις γεωργικές πρακτικές τους μέσω της αποψίλωσης των δασών ή να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες που δεν αναπτύσσονται σε σκιώδη δάση», σημείωσε η εταιρεία σε πρόσφατο δελτίο τύπου. «Η Carble δίνει κίνητρα στους μικροϊδιοκτήτες να διατηρήσουν ανέπαφο το δάσος, επιβραβεύοντάς τους για τον άνθρακα που έχει ‘δεσμευτεί’ στις φάρμες τους».

 

Αν και δυνητικά οικονομικά επωφελής για τους αγρότες, η ιδέα της Carble απαιτεί επίσης τη συμμετοχή αγοραστών που θα είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα τόσο στη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού, όσο και εν γένει στον κλάδο του καφέ. Η Carble αισιοδοξεί ότι η συνεργασία με τη Satelligence θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταγραφή δεδομένων για περίπου 1 εκατομμύριο αγροκτήματα μικροϊδιοκτητών έως το 2030.

 

Ο Reuderink σχολίασε σχετικά: «Η τεχνολογία είναι χρήσιμη για τους roasters οποιουδήποτε βεληνεκούς που εργάζονται προς την κατεύθυνση της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα και που έχουν ισχυρή σχέση με τους αγρότες στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, οι οποίοι είναι επίσης πρόθυμοι να συνεργαστούν για το σημαντικό αυτό ζήτημα.”