Η Αντιπρόεδρος της Kafea Terra S. A, Νιόβη Καλλέργη, μιλά για την νέα εποχή του καφέ   

Η Αντιπρόεδρος της Kafea Terra S. A, Νιόβη Καλλέργη, μιλά για την νέα εποχή του καφέ   

Dimello, Area 51, Distillo, illy… Τέσσερα προϊόντα με τεράστιο εκτόπισμα, παρουσία ετών, διακρίσεις και πρώτη θέση στη λίστα των προτιμήσεων του κοινού που ανήκουν στην Kafea Terra S.A- μία «μαμά» εταιρεία που καταφέρνει να απογειώνει τα σχέδια και τους στόχους της.

 

Από την Κατερίνα Θεοδωροπούλου

 

Πόσο δύσκολο είναι για μία μεγάλη εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια, να παραμένει στην πρώτη γραμμή και να κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου; 

Η KAFEA TERRA είναι  μία αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση, με  εμπορική και βιομηχανική υπόσταση, αφιερωμένη από το 1988 στην ανάπτυξη της κουλτούρας του καφέ στην Ελλάδα. Το 2006 δημιουργεί πρότυπη, καινοτόμο βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας καφέ στη ΒΙ.ΠΕ. Παιανίας, αναπτύσσοντας πλατιά απήχηση και αναγνωρισιμότητα. Διανύουμε την 4η δεκαετία δραστηριοποίησης μας, με τον Ιορδάνη Ιωσηφίδη ως νεότερη γενιά στα καθήκοντα της ηγεσίας και ξεκάθαρο Όραμα βιώσιμης ανάπτυξης και ισχυροποίησης της θέσης μας σε όλα τα δίκτυα κατανάλωσης καφέ  ( Ho.Re.Ca./ Retail/ Office ) με απευθείας οργάνωση στις περιοχές Αττική -Θεσσαλονίκη και μέσω Δικτύου Εμπορικών Συνεργατών σε όλη την επικράτεια.  

 

Από την αρχή της παρουσίας μας ναυαρχίδα στο  χαρτοφυλάκιό μας είναι  ο αδιαμφισβήτητος, διεθνής ηγέτης της κατηγορίας,  illy café  σε αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση. Και μεταγενέστερα, με τις ιδιόκτητες μάρκες βιομηχανικής παραγωγής μας όπως Dimello , Area 51, Distillo κ.α. η εταιρεία μας,  συνδέεται  στην αντίληψη των επαγγελματιών και του καταναλωτικού κοινού ως οργανισμός πρότυπο υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την πολυσύνθετη αλυσίδα  του καφέ. Με υπερηφάνεια αισθανόμαστε την ένθερμη ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη του κοινού στην αδιάκοπη προσπάθεια μας να γινόμαστε καλύτεροι, να επενδύουμε στην ποιότητα του καφέ και τη φρέσκια αντίληψη στις συσκευασίες. Κινητήριος δύναμή μας η υγιής επιχειρηματικότητα με σεβασμό στους συνεργάτες μας , την κοινωνία και το περιβάλλον. Κίνητρό μας η αμείωτη αγάπη στον καφέ και η συνεχής αφιέρωση πόρων στην ανάπτυξη του καλού καφέ. Μοχλός ανάπτυξής η έρευνα για δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών,  που ικανοποιούν σημαντικές ανάγκες του κλάδου μας. 

 

Συχνά χρησιμοποιείτε τη φράση «Κάνουμε ό,τι αγαπάμε και … αγαπάμε ό,τι κάνουμε». Ποιος είναι ο στόχος σας τελικά; 

Όλα αυτά τα χρόνια με καθημερινό, εντατικό έργο όλων των ανθρώπων μας, σε όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη, πετυχαίνουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας στις προκλήσεις του περιβάλλοντος  και τις  πιέσεις της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μας. Επιδιώκουμε να διατηρούμε  «φρέσκια, ζωντανή και ενθουσιώδη» την εικόνα του Kafea Terra brand μέσα από επιτυχημένες νέες προϊοντικές ιδέες, που εξελίσσουν την εμπειρία που προσφέρει ο καφές μας κατά την κατανάλωσή του σε οποιοδήποτε χώρο, σε οποιαδήποτε μορφή και συσκευασία. Βιώνουμε το ταξίδι του καφέ από τη γη όπου φύεται,  έως το φλιτζάνι που σερβίρεται, σαν συνεχή επιδίωξη αριστείας και αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με συνεπή προσήλωση στη θεμελιώδη δέσμευσή μας για ηθική επιχειρηματικότητα με διαφάνεια , αξιοπιστία και εντιμότητα. Έτσι κατά την ανάπτυξή μας τηρούμε αναλλοίωτο και ισχυρό τον ακρογωνιαίο λίθο της εταιρικής κουλτούρας μας, που δίνει σχήμα και πνοή στο Όραμά μας και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. 

 

Ετοιμάζετε νέα λανσαρίσματα και ενέργειες;  

H ραχοκοκαλιά του Οργανισμού μας είναι ο κλάδος Horeca, o κύριος πυλώνας διανομής μας όπου προσφέρουμε καφέ σε πανελλαδική εμβέλεια. Βεβαίως, η πιο πρόσφατη δραστηριοποίηση μας στον κλάδο λιανικής είναι εξαιρετικής δυναμικής, με τον Dimello να παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις μορφές για espresso, filter coffee και  κάψουλες. Στην παρούσα περίοδο λανσάρουμε στο Λιανεμπόριο νέα σειρά σε κάψουλες αλουμινίου Dimello για συμβατές μηχανές, σε 7 τύπους. Μία πρόταση που έρχεται να συμπληρώσει την παλέτα των κωδικών Dimello Retail, σε πολύ φρέσκια και πρακτική συσκευασία. Κάθε κάψουλα της νέας σειράς περιέχει όλη την εμπειρία του Dimello στον καφέ: τα ταξίδια για την επιλογή των κόκκων, τα αρώματα στο καβούρδισμα και την τέχνη του blending. 

 

Επίσης, προσεχώς πρόκειται να διευρυνθεί η προϊοντική λίστα των κωδικών Dimello Retail με την έκδοση Single Origin Espresso 250gr διαθέσιμη σε 3 προελεύσεις: Brazil, Guatemala & Colombia. Μια πολύ φρέσκια πρόταση για όσους επιθυμούν να απολαμβάνουν χαρμάνι  Dimello, μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης. Ακόμη, με μεγάλο ενθουσιασμό λανσάραμε το μοναδικό χαρμάνι illy 100% Arabica και σε στιγμιαίο καφέ, με πλούσιο άρωμα, σε δύο τύπους, Classico και Intenso, για ζεστό ή κρύο ρόφημα. Μία προσθήκη στην παλέτα του illy για μια φυσική και γνήσια στιγμή απόλαυσης. 

 

Παράλληλα, πολύ πρόσφατο λανσάρισμα μας για τον κλάδο Ho.Re.Ca. είναι μια νέα σειρά χαρμανιών, 100% Arabica, που σηματοδοτήσαμε 3 Continents. Πρόκειται για 3 χαρμάνια από 3 ηπείρους, Αμερική, Ασία και Αφρική με σεβασμό στο μικροκλίμα και το ιδιότυπο οικοσύστημα της κάθε ηπείρου . Ένα ακόμη ταξίδι με αγάπη για τον ποιοτικό καφέ , που αποτελεί  προέκταση του αγαπημένου μας καφέ Dimello. Γιατί τα χαρμάνια 3 Continents, πέραν της μοναδικότητάς τους είναι για εμάς μία ακόμη δέσμευση: να ασχοληθούμε ενεργά,  στο μέγεθος που μας αναλογεί, με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Μια δέσμευση για αναζήτηση πράσινου καφέ πιστοποιημένου από τον διεθνή ΜΚΟ Rainforest Alliance  για την αειφόρο γεωργία και τη δασοκομία, την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των μέσων διαβίωσης των κάθε  καλλιεργητών. 

 

Επιπλέον στον κλάδο HoReCa, είμαστε χαρούμενοι που σύντομα προστίθεται  ακόμη μια γεωγραφική προέλευση στο ρεπερτόριο του illy,  η Costa Rica Arabica Selection 1,5kg. Πρόκειται για χαρμάνι φίνας και εκλεπτυσμένης ποιότητας , γλυκό και ισορροπημένο, με νότες μελιού, βανίλιας και εσπεριδοειδών. Ο ξεχωριστός του χαρακτήρας φτάνει αναλλοίωτος στο φλιτζάνι χάρη στην μοναδική, κατοχυρωμένη συσκευασία υπό πίεση.  

 

Η έντονη στροφή του κόσμου στον καφέ στο σπίτι, στους πειραματισμούς με τον καφέ του, δημιουργεί νέα δεδομένα;  

Η εταιρεία μας έχει παρουσία με τον Illy espresso 250 gr και τις κάψουλες IPERESPRESSO στο οργανωμένο λιανεμπόριο πάνω από 30 χρόνια, ενώ  την τελευταία πενταετία έχουμε διευρύνει την παρουσία μας στο ράφι  με τους κωδικούς  παραγωγής μας Dimello Home Blends 250 gr. Κατά την υγειονομική κρίση, η οποία περιόρισε σημαντικά την εξωστρέφεια και την ψυχαγωγία, δόθηκε η αφορμή στους καταναλωτές να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην προετοιμασία του αγαπημένου τους καφέ με τον δικό τους τρόπο. 

 

Πιστεύουμε πως πετύχαμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες του κοινού μας στην απόλαυση και την εμπειρία της προσωπικής στιγμής τους  και με τις δύο μάρκες μας,  illy & Dimello. Είναι και οι δύο μάρκες με μοναδική προσωπικότητα, με ξεκάθαρη εικόνα και υψηλό consumer experience ανάμεσα στις πολυπληθείς επιλογές που διαθέτουν τα super markets.  Έχουν έξυπνα, ποιοτικά προϊόντα, με ενσυναίσθηση που αντανακλούν  ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντική κουλτούρα και που προέρχονται από εταιρίες παραγωγής με  ήθος, συναισθηματική νοημοσύνη, εντιμότητα και σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον.  Παράμετροι-πυλώνες εδραίωσης κάθε δημοφιλούς μάρκας είναι να επιδιώκει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και πιστότητας  μέσα από τη  βιωματική εμπειρία απόλαυσης. 

 

Βεβαίως η on line customer experience των illyshop.gr & dimellocoffee.com αλλά και οι διαδικτυακοί τόποι του δικτύου συνεργατών μας βρέθηκε σε υψηλό επίπεδο απήχησης, με αποτελέσματα που συνηγόρησαν στην υψηλή αποδοχή των προϊόντων μας. 

 

Άλλαξαν οι επαγγελματικές σχέσεις με τους συνεργάτες/πελάτες σας λόγω πανδημίας;  

Από την αρχή της δράσης  μας θέσαμε την υγιή, βιώσιμη ανάπτυξη  των  συνεργατών-πελατών μας στο επίκεντρο της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Δημιουργούμε επαγγελματικές σχέσεις που διαρκούν,  με ήθος, ειλικρίνεια και αμοιβαία οφέλη… Παράγουν  και αναπτύσσουν κουλτούρα, γνώση, και τεχνογνωσία και καθορίζουν την πορεία μας  με διαφάνεια, σοβαρότητα και εμπιστοσύνη. Αντιλαμβανόμαστε τους πελάτες -συνεργάτες μας ως πολύτιμους συνοδοιπόρους  στο ταξίδι μας, που μας παρακινούν να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Αποτελούν μία μικρογραφία της εταιρίας και του οργανισμού μας, μεταγγίζοντας την αγάπη μας σε όλες τις περιοχές,  σε όλα τα σημεία κατανάλωσης του καφέ μας. Η επίτευξη αριστείας αποτελεί πάντα τον αντικειμενικό μας σκοπό. Θέτουμε τον πήχη ψηλά και αγωνιζόμαστε να τον υπερβούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλοι μαζί. 

 

Στην περίοδο της πανδημίας, ο κλάδος HORECA είναι ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο από όλους,  με συνέπεια την απώλεια τζίρου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ενώ ταυτόχρονα μια από τις αναδυόμενες τάσεις ήταν η ανάπτυξη των υπηρεσιών take away & delivery,  που σημείωσαν εντυπωσιακή κινητικότητα. Σε αντίθεση, ο τομέας του οργανωμένου λιανεμπορίου και e-commerce  ευνοήθηκαν και παρουσίασαν τεράστιες αναπτύξεις. Οι επιπτώσεις δοκίμασαν τις αντοχές μας αλλά συγχρόνως μας προπόνησαν  σε ευέλικτη αναδιοργάνωση  και προσαρμοστικότητα,  σε αποφασιστικές  μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες επενδύσεις.  

 

Ποια είναι η εκτίμησής σας για την μετά covid εποχή; 

Η εκτίμηση μας είναι πως στην μετά covid εποχή θα ανατείλει μια πολύ δυναμική και ελκυστική ελληνική αγορά καφέ, σε νέα μορφή και φρέσκα χαρακτηριστικά,  με νέες ιδέες και  αξίες. Μια αγορά που συμμετάσχει  πρωταγωνιστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας, που προσφέρει θέσεις εργασίας και συνεισφέρει τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες.