Γιατί οι καφετιέρες decaf είναι πορτοκαλί;

Γιατί οι καφετιέρες decaf είναι πορτοκαλί;

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια ιστορική αναφορά για το πορτοκαλί χρώμα των coffeepots του ντεκαφεϊνέ

 

Yπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που καθημερινά επιλέγουν αντί για κανονικό, τον καφέ decaf, είτε για “αποτοξίνωση” από την καφεΐνη ή απλώς επειδή πίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα αργά το απόγευμα. Εάν παραγγείλετε τον καφέ σας σε εστιατόριο,  καφετέρια ή ακόμα και βενζινάδικο, θα μπορείτε εύκολα να διακρίνετε ποιος είναι ο decaf, από το χαρακτηριστικό πορτοκαλί πλαστικό γύρω από τo coffeepot όπου παρασκευάζεται. Το ενδιαφέρον στοιχείο σε όλο αυτό είναι το γεγονός πως το πορτοκαλί χρώμα του πλαστικού δεν επιλέχθηκε τυχαία, αντιθέτως, υπάρχει μια μεγάλη ιστορία πίσω από αυτό.

 

Το φωτεινό πορτοκαλί πλαστικό δαχτυλίδι σε μια καφετιέρα που παράγει decaf είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τραβήξει την προσοχή σας. Βοηθά όσους πίνουν καφέ αλλά και όσους τον σερβίρουν να ξεχωρίσουν εύκολα τον ντεκαφεϊνέ απ΄τον κανονικό, μειώνοντας την πιθανότητα μπερδέματος. Η Sanka, μια γερμανική εταιρεία, εισήγαγε για πρώτη φορά καφέ χωρίς καφεΐνη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1923. Όταν ο αυθεντικός decaf πωλείτο στα καταστήματα, είχε μια πορτοκαλί ετικέτα για να ξεχωρίζει στο ράφι. Λόγω του αναγνωρίσιμου branding του, το πορτοκαλί χρώμα συνδυάστηκε στο μυαλό των ανθρώπων με τον decaf. Η εταιρεία έστελνε ακόμη και πορτοκαλί καφετιέρες σε εστιατόρια. Έκτοτε το διακριτό αυτό χαρακτηριστικό έμεινε να συνοδεύει τον decaf σε όλη την πορεία και την εξέλιξη του κόσμου του καφέ.

 

Μπορείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ Decaf και κανονικού;

Λόγω του λαμπερού πορτοκαλί χρώματος που έχουν τα δοχεία καφε χωρίς καφεΐνη, οι πιθανότητες να πάρετε κατά λάθος κανονικό καφέ μειώνονται αισθητά. Αν υποθέσουμε όμως ότι δεν παρατηρήσατε το δοχείο, θα μπορούσατε να διακρίνετε τη διαφορά; Το βέβαιο είναι πάντως ότι δεν έχουν την ίδια γεύση. Για να φτιάξουν ντεκαφεϊνέ, οι επεξεργαστές αφαιρούν την καφεΐνη από τους κόκκους πριν καβουρδιστούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οξύτητα να μειώνεται – και μερικές φορές και η γεύση. Εάν είστε συνηθισμένοι στην έντονη γεύση του κανονικού καφέ, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να σας φανει λοιπόν κάπως “άτονος”.