Βάλτε καφέ, για να έχετε τις πιο υπέροχες γαλλικές ορτανσίες!

Βάλτε καφέ, για να έχετε τις πιο υπέροχες γαλλικές ορτανσίες!

Eίναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που χαρακτηρίζεται ως κλασικό, τα μπουμπούκια του εντυπωσιάζουν καθώς ξεπροβάλλουν την περίοδο της άνοιξης σαν “πυροτεχνήματα” και ο αλεσμένος καφές τα βοήθεια να… αλλάξουν χρώμα.

 

Οι γαλλικές ορτανσίες συναντώνται σε μια ποικιλία χρωμάτων, με τα πιο συνηθισμένα να είναι το ροζ, το μπλε και το λευκό. Ωστόσο μπορούν να “τροποποιηθούν”  προκειμένου να ταιριάζουν στις χρωματικές σας προτιμήσεις – εάν βέβαια είστε διατεθειμένοι να… λερώσετε τα χέρια σας. Το χρώμα που θα δώσουν οι ορτανσίες σας εξαρτάται από το επίπεδο pH του εδάφους στο οποίο έχουν φυτευθεί. Όσο υψηλότερη είναι η οξύτητα (pH μικρότερο από έξι), τόσο πιο πολύ τείνουν προς τις μπλε αποχρώσεις, ενώ περισσότερο αλκαλικό έδαφος (pH μεγαλύτερο από επτά) δίνει συνήθως ως αποτέλεσμα ροζ άνθη. Και μπορεί κάποιες ονομασίες της ορτανσίας να υποδηλώνουν το χρώμα τους (Nikko Blue και Nantucket Blue, για παράδειγμα), αλλά ακόμη και αυτά τα είδη μπορεί να επηρεαστούν από το pH του εδάφους τους.

 

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άνθη θα είναι μπλε θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το χώμα σας θα είναι αρκετά όξινο. Υπάρχουν λιπάσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτόν τον στόχο, ωστόσο κάποια οικιακά αγαθά είναι εξίσου αποτελεσματικά – και φυσικά έχουν χαμηλότερο κόστος. Για να ξεκινήσετε, συλλέξτε υπολείμματα καφέ.

 

Ποιες ποικιλίες ορτανσίας μπορούν να παράξουν μπλε λουλούδια;

Το πρώτο βήμα για να πετύχετε το τέλειο μπλε χρώμα για την ορτανσία σας είναι η επιλογή μιας ποικιλίας που να μπορεί να παράξει μπλε λουλούδια. Η Oakleaf (Hydrangea quercifolia), η Annabelle (Hydrangea arborescens) και η Peegee (Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’) είναι όλες λευκές / ιβουάρ ανθισμένες και δεν αλλάζουν αποχρώσεις ανεξάρτητα από τα επίπεδα pH του εδάφους. Ωστόσο, αν έχετε γαλλικές ορτανσίες ή lacecaps (Hydrangea macrophylla normalis), μπορείτε να “παίξετε” για να πετύχετε το απόλυτο μπλε χρώμα.

 

Πώς να ελέγξετε το pH του εδάφους

Εάν έχετε μόλις φυτέψει τα λουλούδια σας χωρίς να έχετε δει ακόμα το χρώμα τους κατά τη διάρκεια μιας εποχής ανθοφορίας, μπορείτε να μετρήσετε τα επίπεδα pH του εδάφους με ένα ειδικό κιτ που μπορείτε να πάρετε από το τοπικό κατάστημα της γειτονιάς σας με είδη κηπουρικής. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μια DIY μέθοδο: Ξεκινήστε με δύο πλαστικά δοχεία, ξύδι και μαγειρική σόδα. Τοποθετήστε μερικές μεζούρες χώματος σε κάθε δοχείο χρησιμοποιώντας ένα φτυαράκι χειρός. Στη συνέχεια ρίξτε και στα δύο μπολ μισό φλιτζάνι νερό. Ρίξτε μισό φλιτζάνι ξύδι στο ένα μπολ με χώμα. Εάν αφρίζει, το χώμα σας είναι αλκαλικό. Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο δεύτερο δοχείο. Αν αυτό το μείγμα αφρίσει ή βγάλει φυσαλίδες, τότε το χώμα σας είναι όξινο.

 

Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε καμία αντίδραση σε κανένα από τα δύο μείγματα; Κατά πάσα πιθανότητα το χώμα είναι ουδέτερο. Εάν το μείγμα με φυσαλίδες ή αφρισμό προκάλεσε μια μικρή αντίδραση, το δείγμα του εδάφους σας κλίνει περισσότερο προς το ουδέτερο άκρο του αλκαλικού ή όξινου φάσματος.

 

Πώς να αλλάξετε το χρώμα της ορτανσίας με τον καφέ

Ρίξτε αλεσμένο καφέ στο χώμα που περιβάλλει τις ορτανσίες, αργά το φθινόπωρο. Πασπαλίστε το γύρω από τις ορτανσίες σας, αλλά φροντίστε να “δουλέψετε” το χώμα για να εξαλείψετε οποιαδήποτε δυσάρεστη μυρωδιά. Δεν χρειάζεται να κάνετε συχνά αυτή τη διαδικασία – αρκούν μόνο δύο έως τρεις φορές το χρόνο.

 

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνουν οι ορτανσίες μπλε;

Εάν ρίξετε τα υπολείμματα του πρωινού σας καφέ στο χώμα της ορτανσίας σας πρέπει να γωνρίζετε πως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αλλάξει το χρώμα του λουλουδιού – ακόμη περισσότερο αν έχετε καινούργιες ορτανσίες που μπορεί να μην ανθίσουν έτσι κι αλλιώς για κάποια χρόνια. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε να προσθέτετε υπολείμματα καφέ στο έδαφος μήνες πριν την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας, ιδανικά στα τέλη του φθινοπώρου. Με λίγη καφεΐνη και πολλή υπομονή, οι ορτανσίες σας θα ανταμείψουν τις προσπάθειές σας την άνοιξη με το πιο τολμηρό μπλε τους χρώμα.Θα είναι απλά υπέροχες!