Τα δημοφιλέστερα είδη του espresso  

Τα δημοφιλέστερα είδη του espresso  

Μπορεί κάποιο να έχει παραπάνω γάλα ή νερό, κάποιο λιγότερο, ένα τρίτο μια  κρέμα από πάνω, άλλο ένα να φτιάχνεται με σοκολάτα, όλα όμως έχουν μια κοινή βάση: τον espresso.  

 

Ο espresso θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «βασιλιάς» του καφέ, καθώς είναι ο πιο διάσημος απ’ όλους. Είναι όμως και ένας καμβάς όπου έχουν «πατήσει» πάνω του για να δημιουργηθούν άλλα ενδιαφέροντα ροφήματα. Το γάλα για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί πολύ καλός φίλος. Όμως και η σοκολάτα, και το παγωτό, ακόμα και το αλκοόλ. Ποια είναι όμως τα πιο διάσημα ροφήματα με βάση τον espresso που θα βλέπουμε καθημερινά στους καταλόγους των καφέ;

 

Ristretto
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας «δυνατός», ή μάλλον ένας έντονος espresso. Ο διάσημος ristrettoφτιάχνεται με την ίδια δόση καφέ όπως ο espresso, όμως με την μισή ποσότητα νερού. Σε αυτό οφείλεται και το πιο σκούρο χρώμα του αλλά και το γεμάτο σώμα που έχει.

 

Espresso romano

Είναι ένας κανονικός espresso που σερβίρεται με ένα μικρό κομμάτι φλούδας λεμονιού. Ο ίδιος υπάρχει και στην Βραζιλία που ονομάζεται cafezinho με την διαφορά ότι περιέχει μια ολόκληρη φέτα από λεμόνι μέσα.

 

Espresso corretto

Είναι ο αγαπημένος καφές των Βορειοιταλών που συνηθίζουν να βάζουν στον espresso λίγη grappa. Στην ουσία αυτός είναι και ο corretto (σωστός στα ελληνικά) που περιέχει μια μικρή ποσότητα αλκοόλ , απόσταγμα ή λικέρ, μέσα.

 

Americano
Σε αυτό το ρόφημα συμβαίνει το αντίθετο από ότι στο ristretto. Η δόση παραμένει ίδια με τον espresso, όμως έχουμε παραπάνω νερό. Στην ουσία γεμίζουμε με τα 2/3 του φλιτζανιού με ζεστό νερό και εκχυλίζουμε μια δόση espresso σε αυτό. Έτσι έχουμε ένα ρόφημα με την ίδια χαρακτηριστική κρέμα αλλά πιο «απαλό».

 

Con pana

Πρόκειται για έναν espresso στον οποίο προσθέτεται μία κουταλιά σαντιγί ή κρέμα γάλακτος αντί για γάλα. Λέγεται και espresso tazza d’ oro.

 

Cappuccino
Το πιο δημοφιλές ρόφημα espresso με γάλα. Φτιάχνεται με μια δόση καφέ espresso, γάλα στον ατμό και λίγο αφρόγαλα στο τέλος. Παραδοσιακά σερβίρεται σε φλιτζάνι και πολλοί τον πασπαλίζουν με κανέλα ή σοκολάτα. Έχει γλυκά χαρακτηριστικά και πίνεται κυρίως το πρωί, σύμφωνα με την ιταλική νοοτροπία. Το όνομα του προέρχεται από το ομώνυμο τάγμα Ιταλών μοναχών.

 

Latte
Θα λέγαμε ότι είναι το δίδυμο αδερφάκι του cappuccino. Η διαφορά τους είναι ότι στο εν λόγω ρόφημα αντί για αφρόγαλα στην κορυφή έχουμε κρέμα γάλακτος. Αρά αυτό το κάνει ακόμα πιο γλυκό. Επίσης,σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι και όχι σε φλιτζάνι. Εκτός του κλασικού latte, υπάρχει και ο μικρός (piccoloόπως τον αποκαλούν οι Ιταλοί), ο οποίος φτιάχνεται σε φλιτζάνι εσπρέσο, με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε με μια δόση espresso, είτε με μια δόση ristretto.

 

Flatwhite

Η καταγωγή του είναι από την Ωκεανία, μιας και Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία διεκδικούν την πατρότητα του. Στην ουσία πρόκειται για ένα ρόφημα με διπλή δόση espresso και γάλα που διογκώνεται ελάχιστα. Τον σερβίρουν σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ. Αυτές είναι,άλλωστε, και οι δύο βασικές διαφορές του με τον cappuccino. Ο flatwhite είναι γλυκός (για αυτό και δεν χρειάζεται η προσθήκη ζάχαρης), έχει έντονο χαρακτήρα, γεμάτο σώμα και το γάλα δεν επισκιάζει τα χαρακτηριστικά του καφέ αλλά λειτουργεί εντελώς υποστηρικτικά. Σε αυτό το ρόφημα είναι που συναντάμε τα διάφορα σχέδια με το γάλα, γνωστό μας και ως latte art και όχι στον cappuccino.

 

Macchiato

Όταν ο κλασικός espresso «λερώνεται» από λίγο γάλα τότε προκύπτει ο macchiato. Η συνταγή του θέλει μια δόση espresso με μια κουταλιά από αφρόγαλα. Στην αρχή φυσικά ήταν σκέτο γάλα αλλά με τον καιρό και την εξάπλωση τόσο του cappuccino όσο και του latte, το αφρόγαλα επικράτησε. Η επιτυχία του έγκειται τόσο στην ποιότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε όσο και σε εκείνη του γάλακτος. Υπάρχει επίσης και παραλλαγές του όπως ο latte macchiato, το αφρόγαλα «λερώνεται» από έναν espresso, αλλά και ο caramel macchiato στον οποίο προστίθεται σιρόπι καραμέλας και βανίλια.

 

Mocha
Το ρόφημα αυτό αποτελεί, θα λέγαμε, την μίξη μεταξύ του cappuccino και της ζεστής σοκολάτας. Φτιάχνεται ανακατεύοντας μια κουταλιά σοκολάτας με espressoκαι στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το αφρόγαλα. Στο τέλος φυσικά πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.

 

Mochaccino

Εδώ έχουμε μια παραλλαγή του cappuccino που φτιάχνεται με σοκολατένιο αφρόγαλα.