O καφές της Βραζιλίας προς το παρόν δεν εξαντλείται 

O καφές της Βραζιλίας προς το παρόν δεν εξαντλείται 

Ο οργανισμός Cecafe, υπεύθυνος για τις εξαγωγές του καφέ στην Βραζιλία, διαψεύδει τις εικασίες ότι τα αποθέματα του πράσινου κόκκου στη χώρα εξαντλούνται.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες έντονη είναι η φημολογία για τα αποθέματα καφέ της Βραζιλίας, με πολλούς να αναρρωτιούνται πότε και εάν τελικά θα εξαντληθούν. Οι εν λόγω φήμες, οδήγησαν τις τιμές στην αγορά εμπορευμάτων σε υψηλά 10ετίας. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Cecafe, του διοικητικού οργάνου της Βραζιλίας για τις εξαγωγές καφέ, ξεκαθαρίζει πως ο καφές της Βραζιλίας διατηρεί ισχυρά αποθέματα και δεν τίθεται ζήτημα εξάντλησής τους.

 

Η παραγωγή καφέ στη Βραζιλία διολίσθησε για ένα μεγάλο μέρος του 2021. Έπειτα από μια μεγάλη σοδειά το προηγούμενο έτος, η κατάσταση έναν χρόνο μετά επιδεινωθηκε εξαιτίας των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου ενός απροσδόκητου παγετού αλλά και μεγάλου κύματος ανέμων, ενώ λόγω κωλυμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη ναυτιλία, η διακίνηση του καφέ επιβραδύνθηκε.  Η όλη κατάσταση έχει καταστήσει δυσκολότερο το έργο του “monitoring” του όγκου καφέ που υπάρχει στις αποθήκες των παραγωγών της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα που παρακολουθούνται από το Intercontinental Commodity Exchange (ICE), «ένας σημαντικός δείκτης για το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης», βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών.

 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Cecafe, Nicolas Rueda, δηλώνει ότι η προσφορά και πάλι υπερκαλύπτει τη ζήτηση. «Δεν πρόκειται για μια περίοδο υψηλών αποθεμάτων», δήλωσε ο Rueda, αλλά χάρη στη σοδειά του 2020, «ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν πολλά αποθέματα».

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παράδοση του καφέ, σύμφωνα με τον Rueda, είναι η αποστολή του. Ενώ η διαθεσιμότητα θαλάσσιων μεταφορών αυξήθηκε στις αρχές του 2022, ειδικά η διαθεσιμότητα κοντέινερ που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά του συγκεκριμένου φορτίου είναι μικρή. Ακόμη και στην Αμερική, όπου ο καφές φθάνει, υπάρχει πρόβλημα με τους οδηγούς φορτηγών που είναι σε έλλειψη και ο καφές δεν μπορεί να μεταφερθεί στο εσωτερικό.

 

Και ενώ τα αποθέματα δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί στη Βραζιλία, το Bloomberg σημειώνει ότι πλέον υπάρχουν μικρά περιθώρια λάθους για τις καλλιέργειες των επόμενων ετών. Ένα άλλο μεγάλο ρεύμα ανέμων ή ένα κύμα παγετού θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Εάν η σοδειά του 2022 είναι παρόμοια με εκείνη του 2021, οι επιπτώσεις στο απόθεμα ενδεχομένως να είναι αισθητές για δεκαετίες. Ευτυχώς, η προοπτική του Arabica δείχνει να είναι θετική, καθώς οι βροχές «επιτρέπουν στα δέντρα να ανακάμψουν», σύμφωνα με τον Rueda, αν και μια ευρύτερη εικόνα για την κατάσταση των καλλιεργειών θα είναι ορατή μετά τη σοδειά του 2023-24.

 

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του robusta αποτελούν σε γενικές γραμμές καλά νέα για τους εμπόρους. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, απεστάλησαν τουλάχιστον 18.000 τόνοι Robusta στον όμιλο διεθνών συναλλαγών ICE στην Αμβέρσα από Βιετναμέζους και Ινδονήσιους παραγωγούς.