Καφές και άσθμα

Καφές και άσθμα

Πώς λειτουργεί το αγαπημένο ρόφημα έναντι του άσθματος;

 

Μια έρευνα στην Κορέα εξέτασε τη σχέση μεταξύ του καφέ (όπως επίσης του πράσινου τσαγιού και της σόδας) και του άσθματος. Η μελέτη έγινε με βάση αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ζαχαρούχα ροφήματα όπως η σόδα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο καφές (και το πράσινο τσάι) μπορεί να λειτουργήσει ως βρογχοδιασταλτικό και να βοηθήσει στην ανακούφιση της αλλεργικής φλεγμονής.

 

Αναλύθηκε μεταξύ άλλων η συχνότητα πρόσληψης ροφημάτων των συμμετεχόντων (3.146 με άσθμα και 158.902 χωρίς ιστορικό άσθματος) καθώς και η ποσότητα κατανάλωσης. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε τη συχνότητα του άσθματος και παραδόξως φάνηκε να έχει περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην υπο-ομάδα των γυναικών παρά των ανδρών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο καφές δρα ως αδύναμο βρογχοδιασταλτικά ενάντια στο άσθμα, χάρη στις μεθυλξανθίνες που περιέχει. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, μία με δύο φορές την ημέρα, μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα κατά του άσθματος.

 

Εκτός από το ότι δρα ως βρογχοδιασταλτική, η καφεΐνη έχει πολλά θεραπευτικά αποτελέσματα έναντι της κόπωσης των αναπνευστικών μυών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεΐνης πριν από την άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Ωστόσο, η δόση που απαιτείται είναι πολύ υψηλή και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να μην υποκαθιστάτε τις θεραπείες που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, με ροφήματα καφεΐνης.

 

Ο καφές, λοιπόν, είναι ένα ευρέως αγαπητό ρόφημα που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνυν σε καθημερινή βάση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος επειδή δρα ως αδύναμο βρογχοδιασταλτικό. Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις είναι προσωρινές και δεν διαρκούν πολύ. Αν και ο καφές έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ιατρικών παθήσεων, η υπερκατανάλωση, μπορεί να έχει παρενέργειες και να ελλοχεύει κινδύνους. Μπορείτε να απολαύσετε τον πρωινό ή τον απογευματινό σας καφέ με μέτρο, αλλά να θυμάστε ότι δεν αντικαθιστά τα φάρμακα που σας προτείνει ο γιατρός σας για τη θεραπεία του άσθματος.