Q.Lab: Ο ποιοτικός έλεγχος στο επίκεντρο  

Q.Lab: Ο ποιοτικός έλεγχος στο επίκεντρο  

Την τελευταία 20ετία η Βασίλειος Γ. Αναστασόπουλος Α.Ε., γνωστότερη πλέον ως El Cafe, έχει εδραιωθεί ως η μεγαλύτερη αμιγής εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας ωμού-πράσινου καφέ. Τώρα, πρωταγωνιστεί και με το Quality Lab, ένα χώρο για τη πλήρη αξιολόγηση της πρώτης ύλης.  

 

Δεν είναι μόνο η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας στην τροφοδότηση πράσινου καφέ για την εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά… Την τελευταία τριετία η El Cafe έχει καταφέρει να αναβαθμίσει το ρόλο του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων της με τη δημιουργία του Quality Lab. Ενας χώρος που ήρθε για να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική εξέλιξη της εταιρείας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα εισαγωγής καφέ. Συγκεκριμένα, το Q.Lab -όπως ονομάστηκε- είναι ένα εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο, με μηχανήματα και εργαλεία απαραίτητα για τη πλήρη αξιολόγηση της πρώτης ύλης πριν την εισαγωγή, κατά την άφιξη του εμπορεύματος, και έπειτα από πολλαπλές επαληθεύσεις το προϊόν να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πελατών. 

 

Η δημιουργία του Q.Lab αποτελεί μέρος του ολικού rebranding της El Cafe, με γνώμονα την συνολική εξυπηρέτηση του πελάτη – συνεργάτη. Ο Γιώργος, η Νίκη και ο Δημήτρης, τα μέλη δηλαδή του Q.Lab,  είναι άτομα με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, πλήρως εκπαιδευμένα και καταρτισμένα και κυρίως με φιλοδοξίες, πάνω στις οποίες συνεχώς χτίζεται και αναβαθμίζεται το Lab. Ο Γιώργος Αλανιάδης είναι ο υπεύθυνος του χώρου,  πιστοποιημένος Q-Grader από το 2016, Coffee Diploma Holder και Authorised SCA Trainer. Με μια γεμάτη δεκαετία στην πλάτη του στο χώρο του καφέ, εμπειρία σε παραγωγικές μονάδες και στέλεχος του Origin Coffee Sourcing της El Cafe, ανέλαβε προ τριετίας το στήσιμο του Q.Lab και είναι αυτός που συνεχώς ανοίγει νέα κλαδιά στο σχήμα αυτό. 

 

Πολύτιμος συνεργάτης και αρωγός η Νίκη Δήμου, η οποία αποτελεί και τη καρδιά αλλά και το σημείο αναφοράς του Lab. Από τα χέρια της περνούν σχεδόν όλα, δείγματα, αλληλογραφία, αξιολογήσεις και είναι το κατάλληλο άτομο στη κατάλληλη θέση για να μην επικρατήσει το χάος.  Τελευταία προσθήκη, ηχηρή μεταγραφή από τη ναυτιλία, ο Δημήτρης Καφετζής, με μεγάλη προϋπηρεσία σε ναυτιλιακές του εξωτερικού αλλά και την ενασχόληση του επι μακρόν σε φάρμες της Τανζανίας και της Αιθιοπίας.  

 

Η καθημερινότητα στο Q.Lab 

Το εργαστήριο είναι πάντα ανοικτό σε φίλους και συνεργάτες της εταιρείας, με τους ειδικούς να παρέχουν συμβουλές σε πρακτικά και εμπορικά ζητήματα  και παράλληλα να γίνονται εκπαιδεύσεις σε όλα τα modules του SCA Coffee Skills Program.  Η καθημερινότητα στην ομάδα του Q.Lab,  περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από δοκιμές σε νέα χαρμάνια, πολλά cuppings, καβουρδίσματα, και παράλληλα να τρέχουν ερευνητικά project σε συνεργασία με τους προμηθευτές στις χώρες παραγωγής.  

 

Από τις βασικές αρμοδιότητες του Q.Lab, το οποίο δεν είναι απλά ένα τμήμα ποιοτικού ελέγχου, είναι το green coffee sourcing. Τα μέλη του Lab ταξιδεύουν συχνά στις χώρες προέλευσης καφέ, επιλέγοντας τόσο τον καφέ ροής όσο και τα διάφορα Microlots που κατά καιρούς προσφέρει η εταιρεία, όχι μέσα από λίστες, αλλά επι τόπου και σε συνεργασία με τους παραγωγούς και προμηθευτές. Μια διαδικασία η οποία μπορεί να πήγε λίγο πίσω λόγω της πανδημίας, αλλά η ποιότητα της δουλειάς που είχε χτιστεί φάνηκε ακριβώς σε αυτή τη δυσκολία. Οι επιλογές των συνεργατών μας, μέσα από virtual common cuppings αλλά και την συνεχή επικοινωνία, δεν ξέφυγαν καθόλου από τα αυστηρά standards που έχουν οριστεί.  

 

Το Q. Lab της El Café ήρθε αναμφισβήτητα για να μείνει και να εμπλουτίσει, αν όχι να δώσει το έναυσμα στο εμπορικό κοινό του καφέ, για τη σημασία που οφείλει να δίνει ο εισαγωγέας πρώτης ύλης καφέ στη συνεχή διασφάλιση ποιοτικού ελέγχου.