O καφές στη Νικαράγουα την εποχή της πανδημίας

O καφές στη Νικαράγουα την εποχή της πανδημίας

H χώρα που δεν σταματά να εργάζεται, “ξόρκισε” τις οικονομικές συνέπειες της covid-19, με όχημα τον καφέ.

 

Φορούν μάσκες προστασίας και κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις: Με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες εργάτες γης μαζεύουν προσεκτικά κόκκους καφέ στη βόρεια Νικαράγουα, μια αγροτική χώρα που αγωνίζεται να διατηρήσει υγιή την εύθραυστη οικονομία της εν μέσω της πανδημίας. Οι αγρότες ξεκινούν τη δουλειά τους με τα καλάθια τους δεμένα στη μέση στις τέσσερις το πρωί. Καθημερινά θα τους βρει κανείς ανάμεσα στις πρασινωπές φυτείες της La Hammonia de Selva Negra hacienda στο βόρειο τμήμα της Matagalpa, έναν σημαντικό θύλακα καλλιέργειας καφέ.

 

Ο καφές είναι ένα από τα βασικότερα εξαγώγιμα προιόντα της Νικαράγουας, με τα κέρδη να κυμαίνονται μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε μια χώρα με ΑΕΠ περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να διατηρήσουν τους στόχους παραγωγής, οι εργάτες πρέπει να συλλέγουν σε καθημερινή βάση  οκτώ κουτιά με κόκκους, παίρνοντας ως αντάλλαγμα κάτι λιγότερο από 6 $ ΗΠΑ, ενώ τα παιδιά τους φοιτούν σε ένα σχολείο που λειτουργεί στη φάρμα.

 

Υπάρχει επίσης μια ιατρική κλινική και μια δωρεάν καντίνα που τη λειτουργούν οι γυναίκες της κοινότητας. Από την καντίνα δεν λείπουν αγαθά όπως ρύζι, φασόλια, τορτίγιες καλαμποκιού και κατά διαστήματα ειδικά γεύματα όπως το «indio viejo», μια ζύμη με καλαμπόκι, λαχανικά, βότανα και ψιλοκομμένο κρέας. Οι μόνιμοι εργάτες γης έχουν τις δικές τους καλύβες όπου διαμένουν, αλλά οι εποχικοί κοιμούνται σε κοιτώνες.

 

Η Νικαράγουα δεν σταματά να εργάζεται

 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), η παραγωγή καφέ κατέγραψε πτώση 8,1% το 2020, κυρίως λόγω της πανδημίας. Η Νικαράγουα, η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν επέβαλε περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατάφερε την περίοδο 2020-2021 να διατηρήσει μια παραγωγή άνω των 3,4 εκατομμυρίων quintals (σ.σ. 1 quintal=100 λίβρες) χρυσού, μια  παραγωγή παρόμοια με τον προηγούμενο κύκλο, που οδήγησε σε έσοδα 437 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στην Πλατφόρμα Αειφόρου Καφέ της Νικαράγουας (Nicafés). Η χώρα, η οποία διακρίνεται για την παραγωγή ενός εκ των καλύτερων καφέδων παγκοσμίως τη συγκομιδή καφέ της περιόδου 2021-2022 τον περασμένο Οκτώβριο, προσφέροντας προσωρινές θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 300.000 αγρότες.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Πίστης (MHCP), Iván Acosta, εκτίμησε πέρυσι, πριν από την έναρξη του κύκλου του καφέ, ότι η παραγωγή κόκκων φέτος θα μπορούσε να είναι υψηλότερη και να αποφέρει έως και 700 εκατ., κονδύλια “δυσπρόσιτα” λόγω, μεταξύ άλλων, του υψηλού λειτουργικού κόστους και της μετανάστευσης.