Ποια ροφήματα συνδράμουν στην μνήμη

Ποια ροφήματα συνδράμουν στην μνήμη

Τρία ροφήματα που μπορούν να διατηρήσουν ή ακόμη και να οξύνουν τη μνήμη μας.

 

Η διαδιακασία της γήρανσης μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με μια σειρά θεματων υγείας τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ένα από αυτά είναι η απώλεια μνήμης: Πράγματα που κάποτε έμοιαζαν απλά, όπως η εύρεση των κατάλληλων λέξεων για να περιγράψουμε κάτι, ή το να θυμόμαστε που έχουμε τοποθετήσει κάποια αντικείμενα, με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο δύσκολα και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να εξασκήσουμε το μυαλό μας όσο πιο πολύ μπορούμε. Στο ζήτημα αυτό, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν και κάποια ροφήματα, για τα οποία έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην διατήρηση και την βελτίωση της μνήμης.

 

Η διατροφολόγος δρ. Amy Goodson, παρέχει συμβουλές σχετικά με το τι να πίνετε για επιβραδύνετε ή και να μειώσετε την απώλεια μνήμης.

 

Καφές 

Όπως αναφέρει η δρ. Goodson, ο καφές το πρωί “περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των υδροκινναμωμικών οξέων και των πολυφαινολών. Αυτά βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τα κύτταρα. Μάλιστα, η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ”. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του αργότερα μέσα στη μέρα. Και αυτό διότι ο καφές έχει συνδεθεί με την διαταραχή του στον ύπνο, που είναι απαραίτητος για την ορθή γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη διανοητική εξασθένηση και να μειώσουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Περιέχει επίσης επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης”, τονίζει η δρ. Goodson. Παράλληλα, το πράσινο τσάι έχει πολλά ακόμη οφέλη, μεταξύ άλλων μειώνει την χοληστερόλη, βελτιώνει τον μεταβολισμό και βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

 

Χυμός ροδιού

Mεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθιστούν τον χυμό ροδιού έναν καλό σύμμαχο του εγκεφάλου. “Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά, 100% χυμός από ρόδι περιέχει κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι. Τα ρόδια έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έτσι μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα”, λέει η Goodson. Πέραν αυτού, ο χυμός από ρόδι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ δρα θετικά στην πέψη και την υγεία της καρδιάς.

 

Τέλος, φροντίστε να περιορίσετε το αλκοόλ στο ελάχιστο. Βάσει επιστημονικών μελετών το αλκοόλ εν δυνάμει μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στις λειτουργίες του εγκεφάλου, ακόμη και εάν πρόκειται για μια μέτρια κατανάλωση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network και στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένα άτομα, όσοι εξ αυτών έπιναν 14 ποτά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ γνωστικής ικανότητας σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μόνο ένα ποτό την εβδομάδα.