Φλόριντα: Μια καινούργια περιοχή παραγωγός καφέ

Φλόριντα: Μια καινούργια περιοχή παραγωγός καφέ

Η κλιματική αλλαγή φέρνει ανακατατάξεις στον χάρτη της παραγωγής του καφέ με αποτέλεσμα νέες περιοχές, εκτός του Τροπικού του Αιγώκερω και του Καρκίνου, να γίνονται κατάλληλες για την καλλιέργεια του πράσινου κόκκου.

 

Yπάρχουν περισσότερα από 120 είδη του φυτού Coffea, το καθένα από τα οποία περιέχει διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης. Πρόκειται για ένα φυσικό διεγερτικό σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, με ένα μέσο φλιτζάνι καφέ να περιέχει 60-100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Οι υπεύθυνοι υγείας συνιστούν στους ενήλικες να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 400 mg την ημέρα.

 

Ως διεγερτικό, η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα μέσω των εντέρων, με αποτέλεσμα να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.  Επί της ουσίας, πρόκειται για μια άμεση απάντηση του εγκεφάλου στους νευροδιαβιβαστές που εμποδίζουν την καφεΐνη, οι οποίοι συνήθως σας προκαλούν υπνηλία. Ο καφές καλλιεργείται σε 50 τροπικές χώρες, με τη Νότια Αμερική να πρωτοστατεί στην παγκόσμια παραγωγή. Οι τέσσερις προσδιοριζόμενες περιοχές του κόσμου έχουν ένα συγκεκριμένο γευστικό προφίλ. Αυτά είναι:

 

The Americas: τραγανή και καθαρή, απαλή γλυκύτητα, ισορροπημένη και λαμπερή οξύτητα.

The Caribbean: ισορροπημένη, με νότες καπνού και κρασιού, ήπια οξύτητα, πλούσια και απαλή γεύση.

Αfrica: εξαιρετικά αρωματικές, λουλουδένιες και φρουτώδεις νότες, ζωηρή και λαμπερή γεύση.

India and the Pacific: γεμάτος καφές, με γήινες νότες, ήπια οξύτητα και απαλή γεύση.

 

Τα δύο πιο κοινά είδη καφέ είναι η Coffea arabica και η Coffea canephora, πιο γνωστά ως Arabica και Robusta. Πολλά brands καφέ είναι στην πραγματικότητα μείγματα όπου ένας single-origin μπορεί να εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη φάρμα. Τούτων λεχθέντων και με δεδομένη την πρόσφατη αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες πηγές καλλιέργειας και παραγωγής κόκκων καφέ. Η Χαβάη παράγει ήδη τον Kona, αλλά η κάποτε ακμάζουσα βιομηχανία καφέ του Πουέρτο Ρίκο επλήγη σοβαρά από τους πρόσφατους τυφώνες και βρίσκεται σε διαδικασία αναφύτευσης. Τώρα, οι επιχειρηματίες καφέ έχουν προχωρήσει στην καλλιέργεια καφεόδενδρων σε μικροκλίματα στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

 

Χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια για να ωριμάσει ένα δέντρο καφέ, να παράξει λουλούδια και καρπούς. Το φρούτο, που ονομάζεται “κεράσι του καφέ”, φιλοξενεί τον κόκκο του καφέ, ενώ σε κάθε κεράσι υπάρχουν μόνο ένας ή δύο κόκκοι. Συνήθως, υπάρχει μόνο μία ετήσια συγκομιδή και το μεγαλύτερο μέρος αυτής γίνεται με το χέρι. Επιπλέον, για την παραγωγή ενός κιλού καβουρδισμένου καφέ χρειάζονται περίπου 4.000 κεράσια. Οι καλλιεργητές εξηγούν ότι υπάρχουν επτά στάδια στην παραγωγή καφέ: καλλιέργεια, συγκομιδή, ξεφλούδισμα, ξήρανση και συσκευασία, διόγκωση, ανάμειξη και καβούρδισμα.

 

Η California Coffee Initiative, στην οποία συμμετέχουν 70 φάρμες, έχει προχωρήσει στη φύτευση άνω των 100.000 καφεόδεντρων. Ο ιδρυτής της, Jay Ruskey ενημέρωσε ότι τα μέλη της χρησιμοποιούν τους ίδιους πόρους που θα χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή αβοκάντο, παρέχοντάς τους μια εναλλακτική καλλιέργεια.

 

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει την Φλόριντα ως ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο του καφέ. Και ενώ μέχρι πρότινος κάποιοι παραγωγοί έχουν καλλιεργήσει και συλλέξει με επιτυχία μικρές ποσότητες καφέ επί μακρόν, οι μεγάλες φάρμες καφέ θα μπορούν να παράξουν μαζικά σε υπάρχοντες οπωρώνες εσπεριδοειδών. Το φυτό του καφέ είναι ευαίσθητο στο κρύο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” για την επιτυχία καλλιέργειας καφέ στη Φλόριντα.