Τα οφέλη του καφέ στην πέψη

Τα οφέλη του καφέ στην πέψη

Μια νέα επιστημονική ανασκόπηση , αναδεικνύει την επίδραση του καφέ στην πέψη και στο έντερο, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα όργανα που εμπλέκονται στην διαδικασία της πέψης.  

 

Η ανασκόπηση, που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ (ISIC) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, διαπιστώνει ότι το ρόφημα έχει διεγερτική επίδραση σε ορισμένες διεργασίες πέψης ενώ πιθανώς να έχει και προστατευτικές ιδιότητες έναντι κοινών προβλημάτων όπως οι πέτρες στη χολή, καθώς και σε κάποιες ηπατικές ασθένειες.

 

Η ανασκόπηση 194 ερευνητικών δημοσιεύσεων συμπεραίνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (που ορίζεται από την EFSA ως 3-5 φλιτζάνια την ημέρα) δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα όργανα της πεπτικής οδού. Δύο σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που προκύπτουν από την έρευνα είναι η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης πέτρας στη χολή και τα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας.

 

Στο ταξίδι του μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, ο καφές έχει τρεις κύριες επιδράσεις. Σχετίζεται, λοιπόν, με γαστρικές, χοληφόρες και παγκρεατικές εκκρίσεις, που συνδέονται άμεσα με την πέψη των τροφών. Επιπλέον, το ρόφημα διεγείρει την παραγωγή της πεπτικής ορμόνης γαστρίνη και υδροχλωρικού οξέος, που υπάρχει στο γαστρικό υγρό – και τα δύο βοηθούν στη διάσπαση της τροφής στο στομάχι. Επιπλέον, ο καφές βοηθά στην έκκριση της χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ορμόνης που αυξάνει την παραγωγή της χολής, η οποία επίσης συνδράμει στην διαδικασία της πέψης.

 

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, ο καφές φαίνεται να σχετίζεται με αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η κατανάλωσή του βρέθηκε να προκαλεί αλλαγές κυρίως όσον αφορά στα επίπεδα του πληθυσμού των Bifidobacteria – ενός πανταχού “κατοίκου” του γαστρεντερικού σωλήνα. Επιπλέον, όπως αναφέρουν μελέτες, το αγαπημένο ρόφημα σχετίζεται με την κινητικότητα του παχέος εντέρου – τη διαδικασία με την οποία τα τρόφιμα ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού σωλήνα. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου όσο και τα δημητριακά, κατά 23% περισσότερο από τον decaffeine ή 60% περισσότερο από ένα ποτήρι νερό και μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας.

 

Η τελευταία έρευνα υποστηρίζει επίσης σθεναρά την προστατευτική δράση του καφέ έναντι ηπατικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος – ενός από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του ήπατος. Παρά τις ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να υποστηρίξει τα πρώτα στάδια της πέψης, δεν υπάρχουν ευρήματα που να αποδεικνύουν ότι έχει άμεση επίδραση στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αντίθετα, αυτό είναι μια συνδυασμένη ή αθροιστική επίδραση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η κακή διατροφή.