Ο espresso κατακτά την αγορά

Ο espresso κατακτά την αγορά

Ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αναμένεται να καταλάβει σε μια πενταετία – από το 2021 έως και το 2025 – ο espresso.

 

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τις προοπτικές του espresso αλλά και τις προκλήσεις της αγοράς δημοσιεύεται στην πλατφόρμα Technavio. Η μελέτη που τιτλοφορεί “Espresso Coffee Market by End-user and Geography – Forecast and Analysis 2021-2025” εκτιμά πως το μερίδιο αγοράς του espresso αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,17 δισεκατομμύρια δολάρια την εν λόγω περίοδο. Παράλληλα η δυναμική ανάπτυξης της αγοράς, υπολογίζεται πως θα επιταχυνθεί με  τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 5,65%.

 

Το λανσάρισμα νέων προϊόντων είναι ο βασικός παράγοντας που σύμφωνα με τους αναλυτές θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη.  Μεταξύ άλλων, οι έμποροι του καφέ έχουν εισαγάγει στην αγορά προϊόντα τύπου ready-to-drink, σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια, μόκα και καραμέλα. Κάποιοι “βασικοί παίκτες” της αγοράς, μάλιστα, κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά, και σε μια απόπειρα να ξεχωρίσουν έναντι των ανταγωνιστών τους λανσάρουν προϊόντα με ήπια και απαλή γεύση, μεταξύ άλλων ροφήματα με βάση τον espresso, όπως americano, cappuccino με βανίλια και το μακιάτο καραμέλας. Αυτά είναι κάποια από τα ροφήματα που έχουν καρδίσει σε δημοφηλία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, ειδικά σε ηλικίες που αφορούν τη γενιά των millennials.

 

Παρ’ όλα αυτά ανασταλτικό παράγοντα θα αποτελέσουν οι ανατιμήσεις και οι διακυμάνσεις τιμών που προκαλούνται από παράγοντες όπως η Covid-19 και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια. Οι κυμαινόμενες τιμές των πρώτων υλών, όπως οι κόκκοι καφέ και η ζάχαρη, επηρεάζουν αρνητικά την αγορά του espresso. Οι τιμές των κόκκων καφέ καταγράφουν υψηλές διακυμάνσεις με το πέρασμα των ετών. Ενδεικτικά, η μέση παγκόσμια τιμή των κόκκων καφέ αυξήθηκε κατά περίπου 89,75% μόλις από το 2020 έως το 2021.

 

Από την άλλη, δεδομένου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η Βραζιλία και το Βιετνάμ ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κόκκων καφέ το 2021, η υποτίμηση του βραζιλιάνικου νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου μείωσε τις τιμές των κόκκων καφέ το 2021. Παράλληλα, οι παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης παρουσιάζουν επίσης διακυμάνσεις, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα με τις κυμαινόμενες τιμές του καφέ.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 42% της ανάπτυξης της αγοράς θα προέλθει από την Ευρώπη κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι βασικές αγορές για τον καφέ espresso στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη της αγοράς στην Γηραιά Ήπειρο θα είναι ταχύτερη από την ανάπτυξη της αγοράς στη Βόρεια Αμερική. Ο αυξανόμενος αριθμός coffee shops και η αυξανόμενη κυκλοφορία προϊόντων θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της αγοράς καφέ εσπρέσο στην Ευρώπη κατά την προβλεπόμενη περίοδο, τονίζει η έρευνα.

 

Σχετικά με τους κλάδους που θα γνωρίσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, η μελέτη αναφέρει ότι μεγάλη δυναμική έχει η κατ΄οίκον κατανάλωση και η κατανάλωση στα γραφεία.  Η αυξανόμενη προτίμηση για καφέ espresso θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης στα γραφεία κατά την περίοδο πρόβλεψης. Αντίστοιχα, τα προιόντα όπως πχ. οι κάψουλες δίνουν εύκολη πρόσβαση στον espresso για τους καταναλωτές που επιθυμούν να τον απολαμβάνουν άνετα, στο σπίτι τους.

 

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι  προμηθευτές espresso παγκοσμίως:

Coffee Day Enterprises Ltd.

Dunkin Brands Group Inc.

Groupe Lactalis

JAB Holding Co. Sarl

Luigi Lavazza Spa

Massimo Zanetti Beverage Group Spa

Nestle

Pernod Ricard

Starbucks Coffee Company

Coca-Cola Co.