Cheesecake με Irish coffee

Cheesecake με Irish coffee

Μια διαφορετική συνταγή για αυτό το διάσημο γλυκό στην οποία ο καφές συνδυάζεται με το τζίντζερ, το ουίσκι και την κρέμα τυριού.

 

Το cheesecake είναι ένα νόστιμο, γοητευτικό γλυκό που το έχουμε συναντήσεις σε διάφορες και πολλές εκδοχές. Άλλωστε ο χαρακτήρας του επιτρέπει τον πειραματισμό και το παιχνίδι. Η συγκεκριμένη συνταγή που σας προτείνουμε συνδυάζει ένα «χειμωνιάτικο» καφέ, τον Irish coffee, με αλκοολικό χαρακτήρα με την σπιρτάδα του τζίντζερ. Είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή που μπορείτε να την φτιάξετε τώρα στις γιορτές και να προσφέρετε ένα κομμάτι από αυτό το κάπως ιδιαίτερο cheesecake στους καλεσμένους σας μαζί με μια κούπα καφέ.

 

Υλικά

45 ml αλεσμένο καφέ

1 βανίλια

250 ml κρέμα γάλακτός

15 γραμμ. ζελατίνη σε σκόνη

45 ml κρύο νερό

450 γραμμ. κρέμα τυρί

60 ml ιρλανδέζικο ουίσκι

110 γραμμ. ζάχαρη

150 ml κέρμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Για την βάση

150 γραμμ. μπισκότα τζίντζερ

75 γραμμ. βούτυρο λιωμένο

25 γραμμ. καβουρδισμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα μπισκότα και τα αμύγδαλα και τα θρυμματίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένου βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αυτό το μείγμα το στρώνουμε στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να ζεσταθεί η κρέμα γάλακτος σε σιγανή φωτιά. Ρίχνουμε τον καφές και την βανίλια και το τραβάμε από την εστία. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα και του προσθέτουμε τη ζελατίνη που ήδη έχουμε μουλιάσει σε νερό. Παράλληλα, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα τυριού, τη ζάχαρη και το ουίσκι και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά σιγά και το μείγμα της κρέμας με τον καφέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ύστερα ρίχνουμε σταδιακά και την σαντιγί και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση του μπισκότου και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες. Για το στόλισμα μπορούμε να προσθέσουμε είτε κάποια μαρμελάδα (σύκο ή φρούτα του δάσους) είτε να φτιάξουμε μια σαντιγί και μετά να την πασπαλίσουμε με κακάο και να την διακοσμήσουμε με κόκκου καφέ.