Ιστορικό υψηλό για την τιμή του καφέ

Ιστορικό υψηλό για την τιμή του καφέ

Υψηλό δεκαετίας κατέγραψε η τιμή του καφέ, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο.

 

Ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας καταγράφηκε την Παρασκευή στην τιμή του καφέ, σε μια περίοδο όπου οι καλλιέργειες πλήττονται εξαιτίας κυρίως των καιρικών φαινομένων στις μεγαλύτερες χώρες – παραγωγούς. Την ίδια ώρα οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς διαβλέπουν ότι η κρίση θα διαρκέσει έως το 2023. Η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ανήλθε στα 2,07 δολάρια/λίβρα, καταγράφοντας αύξηση κατά  85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ την περασμένη Πέμτη τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου έφτασαν τα 2,46 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 

Ειδικοί αναλυτές αποδίδουν τις τιμές κυρίως στις ακραίες καιρικές συνθήκες. «Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα καιρικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, μια σύντομη περίοδο παγετού που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές καλλιέργειας και ακολούθησε περίοδος ξηρασίας» εκτίμησε αναλυτής της Saxo Bank.

 

Όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αρνητικά επιδρά και το dispruption στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως, κάτι που ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και την αγορά καφέ.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα επηρεάζουν ακόμη σε κάποιο βαθμό τον κλάδο. Για παράδειγμα η Αιθιοπία, βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην εξαγωγική της δραστηριότητα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις εξαγωγές στο Βιετνάμ, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.