Μάφιν με σοκολάτα και καφέ

Μάφιν με σοκολάτα και καφέ

Μια απλή και νόστιμη συνταγή για muffins με κακάο, καφέ και λάδι φουντουκιού.

 

Eίναι γνωστά ως muffins ή cupcakes, αν και τα νόστιμα αυτά εδέσματα έχουν κάποιες μικρές – πλην όμως σημαντικές – διαφορές κυρίως ως προς τις δοσολογίες. Όπως κι αν τα τρώμε, αυτά τα νόστιμα, ατομικά κεκάκια είναι σίγουρο πως μας κλέβουν την καρδιά. Μπορείτε να τα φτιάξετε εύκολα, ως ένα έξτρα “συστατικό” για ένα οικογενειακό πρωινό ή brunch, ενώ οι επιλογές των συστατικών ποικίλλουν.  Για παράδειγμα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αυτά τα muffins πιο γλυκά ή πιο αλμυρά ανάλογα με την ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείτε.

 

Παρακάτω σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή προκειμένου να τα ετοιμάσετε έγκαιρα για ένα πρωινό. Μπορείτε να τα σερβίρετε με μαρμελάδα και κρέμα ή να τα μετατρέψτε σε ένα εξαίσιο επιδόρπιο με κρέμα custard ή παγωτό.

 

Συστατικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για κέικ

¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη

½ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 μεγάλα αυγά

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

¼ φλιτζανιού δυνατό black coffee

⅓ φλιτζανιού φουντουκέλαιο

1 κουταλιά της σούπας άρωμα βανίλιας

 

Εκτέλεση

Παρασκευάστε τον καφέ και βάλτε τον στο ψυγείο. Σε ένα μπολ χτυπήστε το κοσκινισμένο αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη. Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα, τον παγωμένο καφέ, το φουντουκέλαιο και τη βανίλια. Προσθέστε αμέσως μετά το στεγνό μείγμα και ανακατεύετε. Γεμίστε μια βουτυρωμένη φόρμα muffins έως τα ¾. Βάλτε την σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 20 με 25 λεπτά. Προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι τα muffins είναι έτοιμα, τρυπήστε τα με μια οδοντογλυφίδα και επιβεβαιώστε ότι θα βγει “καθαρή”. Αφήστε να κρυώσουν για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεκολλήστε τα από τα τοιχώματα με το βοήθεια ενός μαχαιριού και χτυπήστε τη φόρμα προκειμένου να βγουν άθικτα και με ευκολία.