Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα του καφέ

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα του καφέ

Ευάλωτη έναντι της κλιματικής αλλαγής και μιας σειράς επιστημονικών παραγόντων που σχετίζονται με το κλίμα είναι η ποιότητα του καφέ σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

 

Η έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts and Montana State University, αποτελεί ανασκόπηση παλαιότερων μελετών και μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι ορισμένες τρέχουσες στρατηγικές προσαρμογής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι αποτελεσματικές. Ο οικονομολόγος και καθηγητής του Ιδρύματος Bergstrom στην Παγκόσμια Διατροφή, Sean Cash, ανέφερε ότι ένα φλιτζάνι καφέ χαμηλότερης ποιότητας ίσως έχει οικονομικές επιπτώσεις – πέραν των αισθητηριακών.

 

«Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή καφέ έχουν μεγάλο αντίκτυπο τόσο στο ενδιαφέρον των αγοραστών, όσο και στην τιμή του καφέ και, τελικά, στα προς το ζην των αγροτών που τον καλλιεργούν», ανέφερε. Ο καθηγητής είπε ακόμη πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες προκαλούν ήδη οικονομική και πολιτική αναστάτωση σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

«Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε την επιστήμη αυτών των αλλαγών, ενδεχομένως να βοηθήσουμε τους αγρότες και άλλους φορείς να διαχειριστούν προς το βέλτιστο την παραγωγή καφέ εν όψει μελλοντικών προκλήσεων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής ανάλυσης, τα αγροκτήματα που βρίσκονταν σε μεγαλύτερα υψόμετρα συνδέονταν με καλύτερη γεύση και άρωμα καφέ, ενώ η υπερβολική έκθεση στο φως συσχετίστηκε με μείωση της ποιότητας του καφέ.

 

Πολλλές σύγχρονες μέθοδοι που θέτουν ως στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της έκθεσης των φυτών στο φως, της επιλογής και συντήρησης ανθεκτικών άγριων καφεόδεντρων και της διαχείρισης παρασίτων μοιάζουν πολλά υποσχόμενες. Παρόλα αυτά, καινοτόμες λύσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης των κόκκων σε όλα τα υψόμετρα είναι μια σίγουρα αποτελεσματική λύση, συμπεραίνει η επιστημονική ομάδα.

 

«Αυτές οι στρατηγικές δίνουν κάποια ελπίδα, όσον αφορά  την ποιότητα του καφέ, πώς μπορεί να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί και τελικά αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς , βοηθώντας τους να σκεφτούν πώς θα σχεδιάσουν παρεμβάσεις για να στηρίξουν τις φάρμες τους», είπε η βοτανολόγος του Εργαστηρίου Τροφίμων και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, Selena Ahmed. Ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερα από 27 εκατομμύρια στρέμματα, σε 12,5 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις μικροκαλλιεργειών και σε περισσότερες από 50 χώρες.

 

Πολλές από αυτές τις περιοχές παραγωγής καφέ καταγράφονται ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη γεύση, το άρωμα, ακόμη και την ποιότητα του καφέ. Εξίσου ανησυχητικός είναι ο αντίκτυπος στην απόδοση των καλλιεργειών όσο και στην βιωσιμότητά τους.