Μετάλλαξη Όμικρον και εστίαση: Πώς θα λειτουργήσει τα Χριστούγεννα;

Μετάλλαξη Όμικρον και εστίαση: Πώς θα λειτουργήσει τα Χριστούγεννα;

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων εξετάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση στα καταστήματα εστίασης. 

 

Στο τραπέζι θέτει η κυβέρνηση σειρά μέτρων που εξετάζει να επιβάλει εν όψει Χριστουγέννων έπειτα και από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον από τη Ν. Αφρική. Με δεδομένο ότι στον σχεδιασμό δεν βρίσκεται το σενάριο ενός ολικού lockdown, επί τάπητος βρίσκεται ένα σχέδιο που θα προβλέπει περιορισμούς στις κόκκινες περιοχές. Το σχέδιο θα βασίζεται σε μοντέλα που εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό με προσθήκες που θα ταιριάζουν περισσότερο με τις κατά τόπους ανάγκες και την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι εκάστοτε περιοχές υπό επιτήρηση.

 

Με δεδομένο ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν ξανά για όλους, η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος ένα «σχέδιο ανάγκης» που αφορά τοπικούς περιορισμούς στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας, ειδικά αν εμφανιστεί και στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον. Ενδεικτικά σε ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζονται ήδη περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μουσικής και με μόνο καθήμενους στην εστίαση.

 

Προς το παρόν δεν εξετάζονται περαιτέρω περιορισμοί στους ανεμβολίαστους ή επέκταση της υποχρεωτικότητας.  Επιπλέον, μεταξύ άλλων εξετάζεται η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων δίδεται βάρος και στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα βασικά μέτρα που εξετάζονται

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα
  • Η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και
  • Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test (σ.σ. Πρόκειται για ένα ύστατο μέτρο, και αρκετά δύσκολο να συμβεί)