Συνήθειες καφέ που μας… γερνούν πιο γρήγορα

Συνήθειες καφέ που μας… γερνούν πιο γρήγορα

Ανθυγιεινές συνήθειες στην καθημερινή μας ρουτίνα του καφέ που θα πρέπει να αποφύγουμε. 

 

Μπορεί η πλειονότητα των μελετών για τις ιδιότητες του καφέ να συμπεραίνουν πως το αγαπημένο ρόφημα κάνει καλό στην υγεία μας, όμως στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορεί να καταστήσουν το ρόφημα ανθυγιεινό, και μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα.  Η Lisa Moskovitz, RD, CEO του NY Nutrition Group και συγγραφέας του The Core 3 Healthy Eating Plan, μας υποδεικνύει  5 κακές συνήθειες καφέ που μπορούμε και πρέπει να αποφεύγουμε.

 

Αντικαθιστούμε το πρωινό με καφέ

Πολλοί διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας – και όχι άδικα. Φυσικά η αντικατάστασή του με καφέ δεν μπορεί να είναι κάνει καλό στην υγεία σας. Σύμφωνα με τη Moskovitz, η παράλειψη αυτού του κύριου γεύματος συνεπάγεται μια λιγότερο θρεπτική δίαιτα. Αντί να παραλείψετε το πρωινό η Moskovitz προτείνει ένα πρωινό που θα αποτελείται από φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς ή σπόρους ως ένα γεύμα γεμάτο φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

 

Ελαφρύς καφές γεμάτος γλυκαντικές ουσίες

Εάν είστε από εκείνους που δεν θέλετε να πίνετε σκέτο τον καφέ σας και προτιμάτε να προσθέσετε κρέμες και γλυκαντικά, τότε πρέπει να προσέξετε: η συνήθειά σας αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας, ανάλογα με την ποσότητα τέτοιων ουσιών που προσθέτετε. «Οι μέτριες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή σας δεν κάνουν κακό, αλλά το να το παρακάνετε κάθε φορά που πίνετε καφέ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα», λέει η Moskovitz. Συγκεκριμένα, καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να εμφανίσετε μια σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, ή κάποια φλεγμονή ή άλλα προβλήματα υγείας.

 

Πίνετε καφέ αντί για νερό

Η κατανάλωση νερού είναι μια συνήθεια που πολλοί συχνά ξεχνούν, αλλά όταν καταναλώνετε πολύ καφέ, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει αφυδάτωση και άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με την Moskovitz, το να αντικαταστήσετε το νερό με καφέ, «μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα σας, την διαδικασία πέψης, τα επίπεδα ενέργειας, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ακόμη και τις αρθρώσεις σας».

 

Πίνετε τον καφέ μέρα-νύχτα.

Σύμφωνα με την Moskovitz, “η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που όταν καταναλώνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, θα διαταράξει την επαρκή ανάπαυση. Ο κακός ύπνος μπορεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη διάθεση, την ενέργεια, το μεταβολισμό κ.ο.κ.”.

 

Τεχνητά γλυκαντικά

Με τα τεχνητά γλυκαντικά συμβείνει το εξής: ακόμα και αν σας φαίνεται καλή ιδέα να τα προσθέσετε στον καφέ σας αντί των φυσικών γλυκαντικών, στην πραγματικότητα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Όπως ανέφερε η Moskovitz, «όχι απλώς δεν έχουν διατροφική αξία, αλλά τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορούν να βλάψουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει όλες τις ζωτικές οδούς στο σώμα, ενώ μπορεί να σας κάνουν να θέλετε ακόμα περισσότερα γλυκά».

 

Πηγή: eatthis.com