Μια μικρή ιστορία για τον espresso

Μια μικρή ιστορία για τον espresso

Οι Ναπολιτάνοι, για μισό και πλέον αιώνα φημίζονται ότι παρασκευάζουν τον καλύτερο καφέ στην Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι Ιταλοί για δεκαετίες φτιάχνουν και πίνουν espresso με συχνότητα που φθάνει σε σημείο εθισμού.

 

Οι Ιταλοί διαμαρτύρονται πάντα για τα νεύρα τους, ενώ όταν τους ρωτούν γιατί αυτές οι διαταραχές είναι τόσο συχνές, απαντούν αμέσως, και πάντα με υπερηφάνια: «Φταίει ο πολύς espresso …». Το όνομα espresso προέρχεται από τη γνωστή ναπολιτάνικη εφεύρεση για την παρασκευή καφέ. Ένα φλιτζάνι φρέσκου καφέ μπορεί να παρασκευαστεί μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Όμως η ταχύτητα της έγχυσης δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Mεγαλύτερη αξία έχει η ίδια η ποιότητα του καφέ και το πόσο καλός είναι. O espresso σερβίρεται πολύ δυνατός, πολύ ζεστός, σε ένα πολύ μικρό φλιτζάνι και συνήθως πίνεται γρήγορα. Επίσης, αν και η ποσότητα του ενός φλιτζανιού για κάποιους θεωρείται μικρή, καθώς δεν αρκεί για παραπάνω από δύο γουλιές, στην πραγματικότητα είναι αρκετή για να προσδώσει όλες τις διεγερτικές και αρωματικές του ιδιότητες σε όποιον τον απολαμβάνει.

 

Θα λεγαμε εν ολίγοις ότι ο espresso αποτελεί μακράν την πιο επιτυχημένη “πατέντα” που έχει εφευρεθεί στην παρασκευή καφέ: ο ισχυρισμός ότι είναι «η κρέμα του καφέ» (φράση που του αποδίδουν οι κατασκευαστές της πιο σύγχρονης μάρκας μηχανής εσπρέσο) είναι ως εκ τούτου απόλυτα αιτιολογημένος. Ο αγαπημένος καφές που καταναλώνεται με μανία όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως, δεν κρύβει πολλά μυστικά… Βασίζεται σε έναν μηχανισμό σωληνώσεων και στην εφαρμογή πίεσης, μέσω των οποίων παρασκευάζεται. Ο λεπτοαλεσμένος καφές είναι ουσιαστικά παρασκευασμένος υπό πίεση. Λέγεται ότι μια μηχανή espresso παράγει περίπου τον διπλάσιο αριθμό φλιτζανιών, συγκριτικά με τον καφέ που παρασκευάζει μια καφετιέρα αγγλικού τύπου με την ίδια ποσότητα καφέ.

 

Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Αγγλία, ένα φλιτζάνι καλού espresso εκτιμάται ιδιαιτέρως. Για τον λόγο αυτό, τους τελευταίους μήνες στο Λονδίνο έχει ξεκινήσει μία νέα τάση που τιμά αυτόν τον αγαπημένο ιταλικό καφέ και χαίρει ιδιαίτερης αποδοχής. Ειδικότερα, στη γειτονιά του Soho, έχουν αρχίσει να “ξεφυτρώνουν” καταστήματα-εσπρέσο μπαρ, με ήπια ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα, ζωηρή διακόσμηση και – σίγουρα – γευστικό καφέ. Αυτή η νέα μόδα έχει κάτι νέο να προσφέρει στον κόσμο της εστίασης. Τα μικρά αυτά espresso-bars αποτελούν ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για ένα μέσο βρετανικό snack-bar που προσφέρει μέτριο έως κακό καφέ, σε ένα άβολο και συχνά αδιάφορο περιβάλλον. Εξάλλου, η “καρδιά” ενός coffee shop, είναι η ποιότητα του καφέ που προσφέρει. Και αν μη τι άλλο, ο εσπρέσο είναι ανυπέρβλητα καλός…

 

Πηγή: the guardian.com