Δοκιμάζοντας τον καφέ Kunjin της Coffee Island

Δοκιμάζοντας τον καφέ Kunjin της Coffee Island

Είναι ο 25ος Microfarm Project καφές, έρχεται από την Παπούα Νέα Γουινέα και μπήκε στο μικροσκόπιο μας.

 

To πρωτοποριακό Microfarm Project της Coffee Island αυτή τη φορά μας φέρνει κοντά μας έναν καφέ με έναπολύπλοκο αρωματικό προφίλ. Έρχεται από τη Παπούα Νέα Γουινέα, πρόκειται για μια συλλογή από σοδειές μικροκαλλιεργητών και λέγεται Kunjin. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται και όλοι οι καφέδες που επεξεργάζονται στον ομώνυμο κεντρικό μύλο της φυτείας που βρίσκεται στην κοιλάδα Wahgi. Εκεί συγκεντρώνονται οι σοδειές όλων των αγροτών, γίνεται προσεκτική διαλογή και στη συνέχεια πλένονται και στεγνώνουν σε μουσαμάδες για τρεις έως έξι ημέρες.

 

Ο συγκεκριμένος Kunjin, λοιπόν, αποτελείται από 100% κόκκους Arabica των ποικιλιών Arusha, Bourbon, Typica. Καλλιεργείται σε μικρές φυτείες-κήπους σε υψόμετρο 1500 -1800 μέτρων. Αυτό σε συνδυασμό με την washed (υγρή) επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται, «ευθύνονται» για το πολύ ιδιαίτερο και πολύπλοκο προφίλ του καφέ με νότες από δαμάσκηνο, κακάο, περγαμότο και πράσινο μήλο.

 

Εμείς τον δοκιμάσαμε σε καφέ φίλτρου, χρησιμοποιώντας 15 γραμμάρια καφέ και 250 ml νερό. Η μέθοδος πουακολουθήσαμε ήταν εκείνη του V60. Το αποτέλεσμα που πήραμε στο φλιτζάνι ήταν πολύ απολαυστικό. Είχε γεμάτο σώμα, λεπτές οξύτητες και γλυκιά επίγευση. Στην αρχή γίνονται αντιληπτές οι νότες του πράσινου μήλου ενώ στην μύτη φανερώνεται ξεκάθαρα το κακάο. Όσο μένει και κρυώνει η γεύση του περγαμόντου παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο με εκείνη των δαμάσκηνων να ακολουθεί με ένα γλυκό και μακρύ τελείωμα. Θα σας συμβουλεύαμε να μην του προσθέσετε ζάχαρη μιας και από μόνος του είναι ήδη γλυκός. Όσο για το γάλα, καλό θα ήταν να το παραλείψετε και αυτό.