illy Art Collection: Μια νέα σειρά φλιτζανιών με έντονο συμβολισμό

illy Art Collection: Μια νέα σειρά φλιτζανιών με έντονο συμβολισμό

Ο καφές illy παρουσιάζει την νέα του Art Collection με την υπογραφή της καλλιτέχνιδος του σουρρεαλισμού-μινιμαλισμού, Mona Hatoum.

 

Με καλλιτεχνικό υπόβαθρο που εκτείνεται χρονικά σε τέσσερις δεκαετίες, η εικαστικός Mona Hatoum είναι μια καλλιτέχνις διεθνώς αναγνωρισμένη για το ποιητικό και πολιτικό της έργο. Εκφράζεται μέσω ενός ποικίλου και συχνά αντισυμβατικού φάσματος τεχνών, όπως γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία και έργα σε χαρτί. Η Hatoum έγινε για πρώτη φορά ευρέως γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έπειτα από μια σειρά performances και παραγωγών βίντεο που εστίαζαν στο ανθρώπινο σώμα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το έργο της έχει στραφεί σε έργα τέχνης και γλυπτά μεγάλης κλίμακας που στοχεύουν να δημιουργήσουν στον θεατή αντικρουόμενα συναισθήματα επιθυμίας και αποστροφής, φόβου και γοητείας. Έκτοτε, συνεχίζει να αναπτύσσει μια καλλιτεχνική “γλώσσα” στην οποία τα οικεία, καθημερινά αντικείμενα μετατρέπονται συχνά σε ξένα, σουρεαλιστικά ή απειλητικά.

 

Το διακριτό μοτίβο της καφίγια, της παραδοσιακής αραβικής μαντίλας που συνδέθηκε με το Παλαιστινιακό ζήτημα, αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο της Hatoum. Από μοτίβο κεντήματος πάνω σε ύφασμα με τη χρήση ανθρώπινης τρίχας, μέχρι έργο τέχνης πάνω σε χαρτί, η κεφίγια πρωταγωνιστεί σε πλήθος έργων της καλλιτέχνιδος. Για τη νέα Συλλογή Τέχνης της illy και τα εμβληματικά διακοσμημένα σκεύη της από αλουμίνιο, η Hatoum δημιούργησε ένα αφηρημένο σχέδιο βασισμένο στο pattern του πλέγματος και των φύλλων ελιάς της καφίγια, που συνδέεται ιστορικά με την εργατική τάξη αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι δίνει στην καφίγια ένα νέο νόημα, μια νέα ζωή.

 

“Καθώς ο καφές illy είναι ένα μείγμα 100% Arabica, αναρωτήθηκα ποιο αντικείμενο ή σύμβολο είναι 100% αραβικό. Η κεφίγια μου ήρθε αμέσως στο μυαλό. Το σχέδιο του διχτυού με τους κόμπους, παραπέμπει στην ένωση των χεριών και ως εκ τούτου συμβολίζει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Το μοτίβο των φύλλων ελιάς κατά μήκος των άκρων, μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβολίζει την ειρήνη. Έτσι, αυτό δεν είναι μόνο ένα όμορφο αφηρημένο μοτίβο, έχει επίσης ενδιαφέρουσα συμβολική σημασία. Και, φυσικά, η κεφίγια έχει γίνει ένα ισχυρό σύμβολο του Παλαιστινιακού ζητήματος” αναφέρει η καλλιτέχνις.

 

“Η Mona Hatoum είναι μια πολυσύνθετη και στοχαστική καλλιτέχνις που τόλμησε επιτυχώς να δημιουργήσει μια πολύ αυθεντική εκδοχή του project illy Art Collection” αναφέρει ο Massimiliano Pogliani, διευθύνων σύμβουλος της illycaffè. “Μέσω του χαρακτηριστικού γεωμετρικού της στυλ, η Hatoum αποτυπώνει την λειτουργία του καφέ ως κοινωνικό εργαλείο, ως “ελιξίριο” που μετατρέπει το διάλειμμα για καφέ σε μια ιεροτελεστία ικανή να ενώσει τον κόσμο” προσθέτει.

 

Τα αποκαλυπτήρια της συλλογής με την υπογραφή της Mona Hatoum θα γίνουν στο Frieze του Λονδίνου, το FIAC στο Παρίσι και Artissima στο Τορίνο. Παράλληλα μπορείτε να την δείτε στο website της illy:

 

illy.com/monahatoum section.

 

H limited edition του κουτιού της συλλογής θα είναι διαθέσιμη από τον Νοέμβριο του 2021, ενώ τα σκεύη θα είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2021 ως εξής:

 

6 φλιτζάνια εσπρέσο (κόκκινα, μαύρα και ασημί μοτίβα) από 115 £

6 φλιτζάνια καπουτσίνο (κόκκινα, μαύρα και ασημί μοτίβα) από 141 £

2 φλιτζάνια εσπρέσο (κόκκινα και μαύρα μοτίβα) από 43

2 φλιτζάνια καπουτσίνο (κόκκινα και μαύρα μοτίβα) από 52 £

 

Η illy Art Collection και η limited edition του κουτιού των 250 γραμμαρίων με το εμβληματικό 100% αλεσμένου μείγματος Arabica illy, που διατίθεται τόσο σε Κλασικό και Έντονο roast, θα είναι διαθέσιμα μέσω του  illy e-shop, των φυσικών καταστημάτων (illy Caffè και illy Shop), καθώς και σε μια μεγάλη κλίμακα καναλιών λιανικής και έμμεσων καναλιών ηλεκτρονικού εμπορίου.