Τι είναι τελικά η cascara;

Τι είναι τελικά η cascara;

Φτιάχνεται από το κεράσι του καφέ, πίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις χώρες τις Αφρικής και τελευταία έχει επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη.

 

Ο φλοιός, ή cascara όπως λέγεται στα ισπανικά,  συνήθως αποτελούσε απόρριμμα και τον πετούσαν. Στην Αιθιοπία και την Υεμένη όμως, όταν αφαιρούσαν τους καρπούς, τον ξέραιναν στον ήλιο και αργότερα με αυτόν έφτιαχναν ένα αφέψημα. Η cascara δεν κατηγοριοποιείται σαν καφές γιατί δεν φτιάχνεται από τους κόκκους του καφέ, αλλά ούτε δεν έχει την γεύση του. Επίσης δεν κατηγοριοποιείται σαν τσάι, γιατί φτιάχνεται από τις φλούδες του καρπού και όχι από τα φύλλα του δέντρου. Στην ουσία είναι ένα αφέψημα που έχει την δική του ξεχωριστή γεύση, γλυκιά και φρουτώδης, έχει καφεΐνη αλλά μόνο το ¼ της αντίστοιχης ποσότητας καφέ, και μπορεί κάποιος να το απολαύσει ως ζεστό ή κρύο ρόφημα. Επίσης μπορεί να συμμετέχει και σε ένα κοκτέιλ από βότανα προσδίδοντας στο τελικό αποτέλεσμα μια επιπλέον γλυκάδα.

 

Τα τελευταία χρόνια με την όλο και αυξανόμενη επικράτηση του sustainability, η cascara έχει κερδίσει έδαφος και πλέον μπορείτε να την βρείτε στους καταλόγους πολλών coffee shop ή ακόμα και στα ράφια του retail τους. Παρασκευάζεται εύκολα, όπως ακριβώς το τσάι.