Aλλάζει το κλίμα στην εστίαση

Aλλάζει το κλίμα στην εστίαση

Μια πολύ αισιόδοξη εικόνα αποτυπώνεται από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το αρμόδιο Υπ. Οικονομικών για τον τουρισμό και την εστίαση.

 

Σε επίπεδα προ-πανδημίας φαίνεται πως επιστρέφουν οι επιδόσεις του τουρισμού και της εστίασης, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και του ΥΠΟΙΚ. Τα ανωτέρω προκύπτουν τόσο από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όσο και από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, η αύξηση των εσόδων κατά 1,1 δις δείχνει μια “τάση” ανάκαμψης που δεν φαίνεται να είναι συγκρυριακή, τάση που αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό και την εστίαση αλλά και στην αύξηση των εταιρικών κερδών.

 

Εστίαση

Χαρακτηριστικό είναι πως στην εστίαση, ο τζίρος κατέγραψε υψηλό διετίας τον Αύγουστο του 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ήτοι στα 194 εκατ. ευρώ, με αύξηση της τάξης του 45,7%. Πρόκειται για επίδοση καλύτερη και από εκεινη του Αυγούστου 2019, όταν ο τζίρος είχε ανέλεθει σε 187 εκατ. ευρώ.

 

Τουρισμός

Ακόμα καλύτερες είναι οι επιδόσεις στον κλάδο του Τουρισμού-Καταλυμάτων, για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Ο κύκλος εργασιών για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανήλθε στα 1,3 δις τον Αύγουστο του 2021, με αύξηση 133,6% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020.

 

Οι εμβολιασμοί, αλλά και η άρση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω τουριστικής περιόδου έδωσαν ώθηση στους δύο αυτούς νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, με τους γνώστες της αγοράς να κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που δεν είναι συγκυριακό. Αντιθέτως, όπως τονίζου, οι δύο αυτοί κλάδοι φαίνεται πως ανακάμπτουν με σταθερό ρυθμό, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα προ-πανδημίας επίπεδα.