Samba Crossroads: Στο σταυροδρόμι του καφέ

Samba Crossroads: Στο σταυροδρόμι του καφέ

Το ολόφρεσκο coffee shop της ελληνικής εταιρίας καφέ Samba Coffee Roasters που εκτός από ποιοτικό καφέ σερβίρει και απολαυστικά γλυκά.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Λίγα μέτρα μακριά από τον χαμό και την βουή της  Πανόρμου, σε ένα φαινομενικά απομονωμένο στενό απέναντι από το καινούργιο φουτουριστικό κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας, βρίσκεται το νέο coffee shop της ελληνικής εταιρίας Samba Coffee Roasters. Το ονόμασαν Crossroads, σταυροδρόμι στα ελληνικά, μιας και η κουλτούρα του καφέ είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που ενώνεται κάτω από ένα φλιτζάνι.

 

Το Crossroads είναι ένα μοντέρνο, όμορφο coffee shop το οποίο θα σας τραβήξει αμέσως το ενδιαφέρον. Μπαίνοντας στον ανοιχτό του χώρο με τα πράσινα πλακάκια στο πάτωμα, θα παρατηρήσετε πρώτα την μπάρα του καφέ. Εκεί είναι στημένη η ντιζαϊνάτη εσπρεσομηχανή Aremde Nexus One που θα σας κάνει να την χαζέψετε για λίγο. Και αν σηκώσετε τα μάτια σας ψηλά θα παρατηρήσετε  ένα ντιζαϊνάτο φωτιστικό να κρέμεται μαζί με πολλά φυτά εσωτερικού χώρου. Δίπλα από την εσπρεσομηχανή οι μύλοι που φιλοξενούν τους καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Πιο μέσα η ανοιχτή κουζίνα όπου φτιάχνονται τα αλμυρά και γλυκά που κοσμούν την πλούσια βιτρίνα. Την ημέρα που το επισκέφτηκα, όλος ο χώρος μύριζε βούτυρο και μήλο. Η Ιουλία Παναγιωτάτου, η ζαχαροπλάστης, φούρνιζε μια μηλόπιτα – ανυπομονούσα να βγει! Η Ιουλία είναι εκείνη που ετοιμάζει όλα τα γλυκά κάτω από τις οδηγίες του chef Marko Rossi ο οποίος έχει αναλάβει όλη την επιμέλεια του μενού.

 

Ας γυρίσουμε όμως στον καφέ. Αρχικά εδώ θα βρείτε το blend ροής, ένα πολύ ισορροπημένο χαρμάνη με προέλευση από την Λατινική Αμερική (δύο διαφορετικοί καφέδες από την Βραζιλία, ένας από την Γουατεμάλα, ένας από την Κόστα Ρίκα και ένας ακόμα από την Νικαράγουα). Δοκιμάστε τον σε κρύα παρασκευή ή σε ένα cappuccino μιας και ταιριάζει ωραία με το γάλα και δίνει ένα απολαυστικό φλιτζάνι. Αυτή την περίοδο διαθέτουν και ένα από την Κολομβία που τον δοκίμασα σε espresso. Ζουμερός, με γεμάτο σώμα, μέτριες οξύτητες και μακριά επίγευση. Σε espressoήπια ακόμα και έναν από τον Εκουαδόρ. Ήταν πιο έντονος, και πιο φρουτώδης με νότες από αχλάδι και βερίκοκο ενώ στο τελείωμα του καταλάβαινε κανείς bitters πορτοκαλιού.

 

Εκείνος όμως που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν ο καφές από την Ουγκάντα. Τον είχα δοκιμάσει στο πρόσφατο Coffee Festival αλλά σε espresso και με είχε κερδίσει. Αυτή την φορά τον ζήτησα σε φίλτρο. Τα τροπικά φρούτα καθώς και οι νότες από μαύρα μούρα ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα στην μύτη, ενώ στο στόμα χάριζε μια ωραία γλυκύτητα. Όσο κρύωνε φανερώνονταν περισσότερα η γεύση από κεράσι ενώ ταυτόχρονα αποκτούσε ένα λικεράτο χαρακτήρα. Είναι ένας καφές που πρέπει να δοκιμάσετε.

 

Φυσικά όλα τα παραπάνω φλιτζάνια είχαν και γλυκιά παρέα. Όσο περίμενα την μηλόπιτα, δοκίμασα την πάστα φλώρα με το τραγανό, βουτυράτο μπισκότα και την μαρμελάδα αχλάδι-τζίντζερ καθώς επίσης και το New York cheesecake που ήταν ελαφρύ, νόστιμο και απολαυστικό.

 

Στο όροφο του Crossroads και στο όμορφο, αστικό σαλόνι του, θα γίνονται σεμινάρια καθώς και άλλες εκδηλώσεις για τον καφέ. Αλλά όλα αυτά μόλις τα μέτρα χαλαρώσουν και επιστρέψουμε σε μια καινούργια κανονικότητα.

 

Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι, τηλ. 2161005005