Πόσο πιο ακριβά πωλείται ο καφές;

Πόσο πιο ακριβά πωλείται ο καφές;

Τα πρώτα “σημάδια” ανατιμήσεων παρατηρούνται από το τέλος της περασμένης εβδομάδας σε καταστήματα εστίασης.

 

Σε μεγάλη αλυσίδα καφέ-σνακ, ο καφές πωλείται κατά 0,10 λεπτά ακριβότερος ενώ μια ακόμη γνωστή αλυσίδα από τον τομέα των αρτοσκευασμάτων, του καφέ και του γλυκού απέστειλε στα καταστήματα franchise νέο τιμοκατάλογο με αυξήσεις έως 9,17%. Από την άλλη, τα περισσότερα καταστήματα προς το παρόν έχουν διατηρήσει τις τιμές τους, σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις στις τιμές του καφέ, όμως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι αυξήσεις αποτελούν μονόδρομο.

 

Σε δηλώσεις του στο capital.gr ο κ. Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ ανέφερε καρακτηριστικά πως “ο κλάδος της εστίασης θα ξεκινήσει να μετακυλίει στην τελική τιμή τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας, που δεν είναι αμελητέες, διότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων”.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις κυρίως οφείλονται στην εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών. Ενδεικτικά οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 30% στον καφέ, 30-35% στα υλικά συσκευασίας, στο κρέας 10-15%, 20% στα λαχανικά, 7-8% στα παράγωγα σίτου. Παράλληλα οι τιμές έχουν επηρεαστεί λόγω και των αυξήσεων στην ενέργεια, κατά 20-30% για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πάνω από 50% στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας.  Οι αυξήσεις, κατα την εκτίμηση του κ. Καββαθά αλλά και στελεχών του κλάδου της εστίασης δεν θα υποχωρήσουν πριν το καλοκαίρι του 2022.

 

Ένα μέτρο που συστήνουν προκειμένου να συγκρατηθούν χαμηλά οι τιμές είναι η κατάργηση ή η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 7%. Τα ανωτέρω αποτελούν πάγια αιτήματα των ανθρώπων του κλάδου που πέραν των ανατιμήσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πανδημίας.

 

Μιλώντας πάντως πρόσφατα εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: “δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση”, σημειώνοντας: “η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών.”