Συνδέεται ο καφές με την απώλεια βάρους;

Συνδέεται ο καφές με την απώλεια βάρους;

Μια ελληνική επιστιμονική έρευνα απαντά στο ερώτημα εάν ο καφές μειώνει την όρεξη και βοηθάει στο αδυνάτισμα, ή το αντίθετο.

 

H έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό International Journal of Obesity, βασίστηκε σε επιδημιολογικά, γενετικά και πειραματικά δεδομένα που ελήφθησαν από 300 Έλληνες εθελοντές. Διεξήχθει από το το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το δίκτυο GENOSOPHY και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο και τους δώθηκε, με τη συνδρομή διαιτολόγου, ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο με βάση το γενετικό τους προφίλ. Οι ίδιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες, την όρεξη και άλλα στοιχεία του τρόπου ζωής τους, από όπου διαπιστώθηκαν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, του γενετικού προφίλ και του σωματικού βάρους.

 

Οι ερευνητές, έβαλαν επίσης στο “μικροσκόπιό” τους την επίδραση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ στην επιλογή του είδους και της ποσότητας του φαγητού που κατανάλωναν οι εθελοντές. Παράλληλα, μελέτησαν την έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, όπως της ασπροσίνης και της λεπτίνης, σε ομάδα εθελοντών. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, «τα αποτελέσματα μάς δείχνουν πως ο καφές μειώνει την όρεξη και μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους όταν ικανοποιούνται δύο “γενετικές συνθήκες”: να έχουν μια γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CYP1A2 που οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού της καφεΐνης και ταυτόχρονα γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία».

 

Τα καλά νέα, αναφέρει ο καθηγητής, είναι ότι αυτός ο «γενετικός συνδυασμός» δεν είναι σπάνιος στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως έδειξε η μελέτη, οι Έλληνες που φέρουν αυτόν τον συνδυασμό καταναλώνουν περισσότερο καφέ και δηλώνουν πως το ρόφημα περιορίζει την όρεξή τους, ενώ έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καφέ. Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ του καφέ και της ρύθμισης της όρεξης μέσω της ορμόνης ασπροσίνη, τα επίπεδα της οποίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το γενετικό προφίλ μεταβολισμού του καφέ.

 

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς υποδεικνύουν πως 3-4 φλιτζάνια καφέ μπορούν να ενταχθούν σε διαιτολόγια για τη ρύθμιση του βάρους σε άτομα με αυξημένη προδιάθεση για παχυσαρκία και γενετικό προφίλ υψηλού μεταβολισμού καφεΐνης», ανέφερε η δρ. Καλλιόπη Γκούσκου, πρώτη συγγραφέας του άρθρου. Η μελέτη του ΕΚΠΑ ανοίγει νέους δρόμους στους επιστήμονες να προσδιορίσουν μοριακούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ