Μαρινάρατε το κρέας με χρησιμοποιημένο καφέ!

Μαρινάρατε το κρέας με χρησιμοποιημένο καφέ!

Το άρωμα και η γεύση του καφέ μπορούν να γίνουν απαραίτητα “συστατικά” για ένα λαχταριστό πιάτο με κρέας. 

 

Γνωρίζατε ότι ο χρησιμοποιημένος, αλεσμένος καφές μπορεί να γίνει η βάση για ένα απολαυστικό μίγμα ή μια μαρινάδα, ιδανική για κρέατα; Κι αυτό διότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά και αρωματικά μπαχαρικά, που με την κατάλληλη χρήση και δοσολογία μπορεί να προσδώσει μια έξτρα δυναμική σε αλμυρά (ή και γλυκά) πιάτα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να υπολογίσετε πότε θα χρησιμοποιήσετε τον χρησιμοποιημένο καφέ. Εάν το κάνετε εντός μιας εβδομάδας, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο, διαφορετικά, πρέπει να τον καταψύξετε ή να τον “στεγνώσετε” στον φούρνο. Εν συνεχεία τον αποθηκεύετε σε αεροστεγώς σφραγισμένο βάζο.

 

Οι μαρινάδες του καφέ μπορούν να προσδώσουν έντονες γεύσεις στη σάρκα του. Εάν σιγοψήνετε ένα κομμάτι κρέατος, μπορείτε να δώσετε ένταση στην αλμυρή, πικάντικη γεύση του, με το δικό σας, σπιτικό μίγμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καφές λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με το τσίλι, τα καπνιστά τρόφιμα, το ψητό κρέας αλλά και τη σοκολάτα. Τέτοιου είδους μίγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μοσχαρίσια (short ribs) ή χοιρινά παϊδάκια, σε ψαρονέφρι, σε μπούτια κοτόπουλου ακόμα και σε λαχανικά ή και μπριζόλες τόφου. Το μυστικό κρύβεται… στο αργό ψήσιμο!

 

Και η συνταγή

 

Υλικά

4 κουταλιές της σούπας αλεσμένο, χρησιμοποιημένο καφέ

½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κουταλάκια θαλασσινό αλάτι

1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα

2 κουταλάκια τσίλι (προαιρετικά)

5 κουταλιές σάλτσα μπάρμπεκιου ή κέτσαπ

1 κιλό χοιρινά ή μοσχαρίσια παϊδάκια ή ψαρονέφρι, ή κοτόπουλο ή άλλο κρέας

300 γρ λαχανικά (κρεμμύδι, καρότα, σέλινο, σκόρδο).

 

Εκτέλεση

Δημιουργήστε ένα μίγμα με τον καφέ, το πιπέρι, το αλάτι, την πάπρικα και το τσίλι σε ένα μπολ. Αλείψτε παντού το κρέας με τη σάλτσα μπάρμπεκιου ή την κέτσαπ και στη συνέχεια δημιουργήστε μια παχιά, ομοιόμορφη κρούστα βουτώντας το κρέας στο μίγμα καφέ. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε μια μεγάλη γάστρα, προσθέστε το κρέας καθώς και 125 ml κρύο νερό. Βάλτε την γάστρα ακάλυπτη στο προθερμασμένο φούρνο και ψήστε το στους 240 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετήστε το καπάκι της γάστρας, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς ή στους 120 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και συνεχίστε το μαγείρεμα για τρεισήμισι έως τέσσερις ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κλείστε το φούρνο, αντισταθείτε στον πειρασμό να τον ανοίξετε και αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί, σκεπασμένο για άλλη μία ώρα.