Παραμένει ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ

Παραμένει ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύουν τα μέτρα για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά.

 

Με τροπολογίες που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, από το 24% στο 13%. Το μέτρο, όπως ορίζεται, επεκτείνεται εώς και τον Ιούνιο του 2022, ενώ έληγε κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Η πρόβλεψη έρχεται σε μία περίοδο όπου ο κλάδος της καφεστίασης βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλές ανατιμήσεις. Η μακρά περίοδος ξηρασίας αλλά και ο παγετός του περασμένου Ιουλίου στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη καφεπαραγωγική χώρα, επηρέασαν σημαντικά τις φυτείες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα.

 

Ένα ακόμα “μέτωπο” που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τους λιανοπωλητές να αναζητούν τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους “κραδασμούς” από τις αυξήσεις στα κόστη της πρώτης ύλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η τιμή του Arabica στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο κατά 72% και του Robusta κατά 49%.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλιστούν στις τιμές των τελικών προιόντων. Το σενάριο που επικρατεί, σε περίπτωση μη απορρόφησης, είναι η τιμή του καφέ στην εστίαση -επί παραδείγματι- να “σκαρφαλώσει” στα 4 ευρώ κατά μέσο όρο (σ.σ ο espresso) από 3,5 ευρώ που είναι σήμερα.

 

Oι ανατιμήσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενδεχομένως να φανούν, αρχικά διεθνώς και στην συνέχεια και στην Ελλάδα, από τις αρχές Δεκέμβρη. Το πώς τελικά θα συμπεριφερθεί η αγορά μένει να φανεί τους επόμενους μήνες και περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2022. Πρόθεση πάντως των ανθρώπων του κλάδου είναι να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο οι ανατιμήσεις, δεδομένων των συνθηκών, μοιάζουν αναπόφευκτες, καθώς βασικοί στόχοι είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και της επιχειρηματικής συνέχειας.