Οι μέλισσες αντιδρούν στην καφεΐνη περίπου όπως οι άνθρωποι

Οι μέλισσες αντιδρούν στην καφεΐνη περίπου όπως οι άνθρωποι

Ένας καφές το πρωί βοηθά πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν μια δύσκολη ημέρα γεμάτοι ενέργεια. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πως και οι μέλισσες αντιδρούν παρόμοια.

 

Με την κλιματική αλλαγή να έχει αντίκτυπο στους πληθυσμούς των άγριων επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, ορισμένοι καλλιεργητές φρούτων βασίζονται σε «διαχειριζόμενους επικονιαστές» για να επικονιάσουν τις καλλιέργειές τους. Οι αποκαλούμενοι «διαχειριζόμενοι επικονιαστές» μπορεί να αποτελούν εμπορικές αποικίες μελισσών που δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο θα ήθελαν οι παραγωγοί. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιες μέλισσες δεν εγκαταλείπουν τη φωλιά τους, ενώ άλλες αποσπώνται από άλλες κοντινές χλωρίδες.

 

Τούτων λεχθέντων, μια μελέτη που σχεδιάστηκε από Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, είχε σκοπό να διαπιστώσει εάν τα συγκεκριμένα έντομα μπορούν ή όχι να “διδαχθούν” έτσι ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες οσμές. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό μείγμα που συνδυάζει καφεΐνη, ζάχαρη και τη συγκεκριμένη μυρωδιά του “λουλουδιού-στόχου” και το εναπόθεσαν με τη βοήθεια του αέρα στη φωλιά. Το άρωμα του “λουλουδιού-στόχου” ήταν το άρωμα του άνθους της φράουλας. Οι μέλισσες στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες σε ένα εργαστήριο όπου τα ρομποτικά λουλούδια ήταν καλυμμένα είτε με τη μυρωδιά του άνθους στόχου, είτε με το άρωμα του linalool, το οποίο δεν υπάρχει στα άνθη της φράουλας.

 

«Όταν δίνεις στις μέλισσες καφεΐνη, δεν πετούν σαν να αιωρούνται σε βρόχους, αντιθέτως φαίνεται πως είναι πιο ενθουσιώδεις και πιο αποτελεσματικές. Θέλαμε να δούμε αν η προσθήκη καφεΐνης θα βοηθούσε τον εγκέφαλό τους να δημιουργήσει μια θετική σχέση μεταξύ μιας συγκεκριμένης οσμής λουλουδιών και μιας ανταμοιβής ζάχαρης » σχολίασε μια εκ των ερευνητών. Φάνηκε, λοιπόν, ότι οι μέλισσες που είχαν εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας το μείγμα καφεΐνης ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τα λουλούδια -στόχους.

 

Πηγή: independent.co.uk