Πότε ο καφές μας φέρνει… υπνηλία;

Πότε ο καφές μας φέρνει… υπνηλία;

Ο καφές έχει ταυτιστεί με το πρωινό μας ξύπνημα. Πόσοι από εσάς όμως γνωρίζατε ότι μπορεί να μας προκαλέσει υπνηλία;

 

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αποκαλύπτει το παράδοξο της καφεΐνης, που σχετίζεται με τη δομή του μορίου της και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο. Όλα αυτά έχουν να κάνουν, όπως εξηγείται στους New York Times, σε αυτό που αποκαλείται “sleep pressure”, την ασυνείδητη δηλαδή βιολογική απόκριση του οργανισμού πίσω από το αίσθημα της νύστας και πώς αυτό κορυφώνεται στη διάρκεια της ημέρας.

 

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα μας ασκεί ενέργεια μέσω ενός μορίου γνωστού ως τριφωσφορική αδενοσίνη. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής του, τα κύτταρά μας δημιουργούν ένα υποπροϊόν, την αδενοσίνη, η οποία συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς του εγκεφάλου και μας προκαλεί υπνηλία. Η καφεΐνη λειτουργεί με παρεμφερή τρόπο, «κλέβοντας» ουσιαστικά τη θέση της αδενοσίνης στους υποδοχείς, η οποία ωστόσο συνεχίζει να σωρεύεται. Αναπόφευκτα, όταν η δράση της καφεΐνης εξασθενίσει, το φορτίο αυτό θα χρειαστεί εκτόνωση και η μόνη λύση είναι ο ύπνος.

 

Στην έρευνα τίθεται και το ζήτημα της ανθεκτικότητας του οργανισμού στην καφεΐνη από τη συχνή πρόσληψή της, μέσω μηχανισμών όπως η παραγωγή πρωτεϊνών από το ήπαρ που διασπούν την καφεΐνη ταχύτερα. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Δρ Mark Stein του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, “η συνεχιζόμενη ή αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, κάτι που θα μας κάνει επίσης να νιώθουμε πιο κουρασμένοι”.

 

Όπως συμπεραίνει η έρευνα, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το φαινόμενο του “sleep pressure” είναι φυσικά ένας… καλός ύπνος.