Παγώνοντας τον «ελληνικό» καφέ

Παγώνοντας τον «ελληνικό» καφέ

Ο ελληνικός καφές έχει και κρύα εκδοχή και μάλιστα είναι το ίδιο απολαυστικός και απόλυτα δροσιστικός.

 

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι στη χώρας μας, μας αρέσει να «παγώνουμε» τους καφέδες. Κοινώς, να βρίσκουμε τρόπους τους ζεστούς να τους κάνουμε κρύους. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τον φραπέ αλλά και από τις κρύες εκδοχές των ιταλικών espresso και cappuccino. Και αφού αγαπήσαμε τον Cold brew, ήρθε η ώρα να «παγώσουμε» και τον ελληνικό. Για να είμαστε ακριβείς, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η εν λόγω προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έξι χρόνια, όταν ο Σταύρος Λαμπρινίδης, φανατικός υποστηρικτής του ελληνικού καφέ, ετοίμασε για πρώτη φορά την κρύα του εκδοχή για χάρη ενός κεντρικού καταστήματος στην Αθήνα.

 

Η διαδικασία είναι απλή. Ετοιμάζουμε ένα διπλό ελληνικό με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Τον σερβίρουμε και τον αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και να «καθίσει» το κατακάθι. Στη συνέχεια είτε μπορούμε να τον βάλουμε σε μια αεροπρέσα (aeropress) – η τεχνική που χρησιμοποίησε ο Σταύρος – και μέσω του εμβόλου να τον φιλτράρουμε, είτε να τον περάσουμε από χάρτινο φίλτρο με την βοήθεια ενός V60. Στην τελευταία περίπτωση ίσως να χρειαστεί και δεύτερο φιλτράρισμα ώστε το αποτέλεσμα που θα πάρουμε να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδος κατακάθι. Ύστερα του προσθέτουμε πάγο, τον περνάμε από την φραπεδιέρα για να δημιουργήσουμε ένα πλούσιο αφρό και είναι έτοιμος. Αν θέλουμε μπορούμε να του προσθέσουμε αφρόγαλα.

 

Για να έχουμε όμως ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέξουμε μερικά σημεία. Αρχικά καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα πιο σκούρο καβουρδισμένο καφέ, έτσι ώστε όταν προστίθενται τα παγάκια να μην αλλοιωθούν τα γευστικά του χαρακτηριστικά. Αν θέλουμε να βάλουμε ζάχαρη, την βάζουμε στην αρχή, όταν ετοιμάζουμε τον καφέ στο μπρίκι. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή και αν την προσθέσουμε δεν θα διαλυθεί καλά και θα καταστρέψουμε το τελικό αποτέλεσμα. Αν ο καφές μας είναι υπερβολικά πικρός (και ενώ έχουμε προσθέσει εξαρχής την ζάχαρη), το πιο πιθανόν είναι να μην έχει φιλτραριστεί σωστά, με αποτέλεσμα να πικραίνει από το κατακάθι που έχει απομείνει. Όποτε είτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ποσότητα καφέ είτε να τον φιλτράρουμε με μεγαλύτερη σχολαστικότητα. Τέλος, ο κρύος ελληνικός πίνεται με αλλά και χωρίς καλαμάκι.