Τι θα λέγατε για τούρτα καφέ με καραμελωμένα φουντούκια;

Τι θα λέγατε για τούρτα καφέ με καραμελωμένα φουντούκια;

Μια τούρτα που έχει έξι στρώσεις, παντεσπάνι, σιρόπι καφέ και πασπαλίζεται με καραμελωμένα φουντούκια.

 

Aγαπάτε τον καφέ και τα γλυκά; Tότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς. Μια νόστιμη και εύκολη στην εκτέλεση τούρτα καφέ με καραμελωμένα φουντούκια που θα σας καταπλήξει. Το “μυστικό” είναι ο καφές που προστίθεται και προσδίδει μια “νότα” τιραμισού. Αυτή η τούρτα είναι ιδανική για να συνοδεύσει έναν απογευματινό καφέ στην αυλή με φίλους.

 

Δείτε παρακάτω την συνταγή από το bigmamacooks.gr

 

Για το παντεσπάνι

6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

1½ κούπα ζάχαρη

1½ κούπα αλεύρι

1 κουτί. γλ. μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι

300 γραμμ. ζάχαρη

100 γραμμ. κακάο

2 κούπες νερό

3 δόσεις espresso ή 3 κ.σ. nes cafe

 

Για τη γέμιση

800 ml φυτική κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. άχνη ζάχαρη προαιρετικά

 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

150 γραμμ. φουντούκια

75 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

20 ml νερό

 

Eκτέλεση

 

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. στρώνουμε μια λαδόκολλα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Παράλληλα με τα ασπράδια φτιάχνουμε μαρέγκα και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180° C. Ιδανικό θα ήταν να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει καλά το παντεσπάνι, το χωρίζουμε σε τρία μέρη με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού ή με τη μηχανή κοπής παντεσπάνι.

 

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.

 

Για τη γέμιση

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ μαζί με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σφίξει, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.

 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ζαχαρώσουν και στη συνέχεια να καραμελώσουν. Προσέχουμε να μη χρησιμοποιήσουμε πλαστική κουτάλα καθώς ενδέχεται να λιώσει από την υψηλή θερμοκρασία της καραμέλας. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια ξύλινη κουτάλα. Όταν καραμελώσουν τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα χοντροτρίβουμε στο multi για να τα χρησιμοποιήσουμε στην τούρτα.

 

Συναρμολόγηση τούρτας

Σε τουρτιέρα βάζουμε μία βάση από παντεσπάνι και σιροπιάζουμε με το 1/3 του σιροπιού. Στρώνουμε 1/4 της σαντιγύς, πασπαλίζουμε με λίγα φουντούκια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη δεύτερη βάση. Τέλος βάζουμε από πάνω την τρίτη βάση, σιροπιάζουμε, καλύπτουμε όλη την τούρτα με σαντιγύ και στολίζουμε πασπαλίζοντας με τα καραμελωμένα φουντούκια.

 

Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει.