Milkshakes: Ιστορίες από παγωτό και γάλα

Milkshakes: Ιστορίες από παγωτό και γάλα

Απολαυστικά, δροσιστικά, τα milkshakes έχουν ιστορία που ξεπερνάει τον  ένα αιώνα και δεν έχουν φύγει ποτέ από την μόδα.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Σίγουρα όλοι έχουμε δοκιμάσει ένα milkshake. Αυτό το πληθωρικό, γλυκό, παγωμένο ρόφημα που σερβίρεται σε μεγάλο, επιβλητικό ποτήρι, έχει συνήθως εντυπωσιακά χρώματα, στολίζεται με σαντιγί ή φρούτα και είναι αρκετά γευστικό και χορταστικό. Το απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, είτε πρόκειται για παιδιά, ενήλικες ή ακόμα και… γιαγιάδες. Αλλά ποια είναι η ιστορία του;

 

Ο όρος milkshake χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1885 για να περιγράψει ένα αλκοολούχο πότο τύπου Eggnog (από τα πιο παλιά κοκτέιλ που παρασκευάζεται με γάλα, αυγά, ζάχαρη, μπράντι και ρούμι) που φτιαχνόταν με ουίσκι και χρησίμευε ως τονωτικό ή ως λιχουδιά. Κάπου στις αρχές εικοστού αιώνα, το αλκοόλ αντικαταστάθηκε με σιρόπι. Ωστόσο, η παρασκευή του ήταν δύσκολη, πράγμα που άλλαξε κάπου στο 1922 όταν ο Steven Poplawski εφηύρε το μπλέντερ. Την ίδια χρονιά ένας υπάλληλος της Walgreens στο Σικάγο, ο Ivar “Pop” Coulson, πήρε το παλιομοδίτικο αυτό ρόφημα και του πρόσθεσε δύο κουταλιές παγωτού και έτσι το milkshake άρχισε να παίρνει τη σύγχρονη φόρμα του. Εξαπλώθηκε ραγδαία εντός και εκτός Αμερικής και το ρόφημα αυτό γάλακτος ξεκίνησε να ποζάρει στους καταλόγους μπαρ, εστιατορίων, café αλλά και fast food.

 

Η κλασική συνταγή θέλει να φτιάχνεται με παγωτό βανίλια και σιρόπι σοκολάτας. Από εκεί και πέρα το εν λόγω ρόφημα είναι ανοιχτό σε πειραματισμούς. Έτσι οι παραλλαγές του είναι ουκ ολίγες. Πάντα όμως σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και πίνεται με καλαμάκι. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακά και πιο πληθωρικά με την εμφάνιση των freakshakes: milkshakes που κουβαλούν πάνω τους ολόκληρα ντόνατς, brownies, κουλούρια, καραμέλες, σαντιγί και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.