Γυναίκες παραγωγοί διεισδύουν στον μαγικό κόσμο του καφέ

Γυναίκες παραγωγοί διεισδύουν στον μαγικό κόσμο του καφέ

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα της Nestle, στην Κένυα βάζει τις γυναίκες στο παιχνίδι του καφέ.

 

Η Κένυα είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες στην παραγωγή καφέ. Μάλιστα μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, έδειξε ότι το 2019/20 εξήχθησαν 46.333 τόνους πράσινων κόκκων καφέ. Ωστόσο, η έκθεση, με τίτλο «National Coffee Revitalization Progress Report», αποκάλυψε ότι η έκταση των καφεκαλλιεργιών στην χώρα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30 % από περίπου 170.000 εκτάρια στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 119.000 εκτάρια σήμερα. 

 

Για να αναζωογονήσει τη βιομηχανία της χώρας, η Nestle διεξάγει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το “Gender Value Chain Training” για γυναίκες καλλιεργητές καφέ στην Κένυα, εστιάζοντας στις Καλές Πρακτικές Παραγωγής (GAP) & Επεξεργασίας (GPP). Ο στόχος είναι να τις ενδυναμώσει με γεωργικές δεξιότητες για το κλάδεμα, τη συγκομιδή κλπ. Μαθαίνουν επίσης για τις οικονομικές συναλλαγές και κατανοούν πώς λειτουργούν οι τιμές στις εκεί αγορές.

 

“Ενώ η βιομηχανία καφέ στελεχώνεται κυρίως από άνδρες, αυτή η εκπαίδευση έχει εφαρμοστεί για να ενδυναμώσει τις γυναίκες, προκειμένου να γνωρίζουν ότι μπορούν επίσης να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν τον κλάδο”, δήλωσε ο Peter Kimatta, διευθυντής έργου για το πρόγραμμα Nestle. Ο Kimatta, γεωπόνος στις Υπηρεσίες Διαχείρισης Καφέ (CMS) είπε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας τόσο για τους αγρότες όσο και για την κοινότητα. “Η Κένυα ως χώρα παράγει πολύ υψηλή ποιότητα καφέ, αλλά δεν είναι αρκετή, ένα δέντρο  μπορεί να  παράγει 1,7 κιλά, αλλά χρειάζεσαι τουλάχιστον 5,8 κιλά ανά δέντρο” αναφέρει.

 

Η Florence Chemngeno, 24 ετών, από τη συνεταιριστική εταιρεία Songonyet ήταν μία από τις συμμετέχουσες στην εκπαίδευση. Είπε ότι η πρωτοβουλία ενίσχυσε τις γνώσεις της πάνω στη βιομηχανία καφέ. Έχει μάθει να αξιολογεί του κόκκους που καθορίζουν το κόστος του καφέ. 

 

Το πρόγραμμα Nestle βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη του φάση και έχει εκπαιδεύσει έως τώρα 10.600 αγρότισσες. Ο καφές καλλιεργείται σήμερα σε περίπου 120.000 εκτάρια συνολικά που εκτείνονται σε 33 χώρες, υποστηρίζοντας πάνω από 800.000 νοικοκυριά και πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες άμεσα και έμμεσα.

 

Με πληροφορίες από το the-star.co.ke