O καφές κατά της Covid-19

O καφές κατά της Covid-19

Εκτός από ένα ισχυρό τονωτικό ρόφημα με πολλά οφέλη για την υγεία, ο κφές, σύμφωνα με την επιστήμη, φαίνεται πως δρα προστατευτικά στον οργανισμό έναντι της Covid-19.

 

Εντυπωσιακά είναι τα ευρύματα μελέτης του Northwestern University του Chicago που αφορούν την επίδραση του καφέ έναντι στην νόσο Covid-19. Για την έρευνα οι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα της βρετανικής Biobank προκειμένου να εξετάσουν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από το 2006 έως το 2010 και ανάλογα κρούσματα της πανδημίας από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2020. Σε αυτή συμμετείχαν περί τα 38.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ για τον ιό, εκ των οποίων το 17% είχε νοσήσει.

 

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως σε ουσίες και φαγητά που φαίνεται πως επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με βάση παλαιότερες μελέτες. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν έως έναν βαθμό την “ευασθησία”  στην Covid-19. Όσον αφορά τον καφέ, η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών ημερησίως σχετίστηκε με τον περιορισμό κατά 10% των πιθανοτήτων να μολυνθεί κάποιος με την Covid-19, συγκριτικά με όσους καταναλώσουν μικρότερη ποσότητα ή καθόλου καφέ.

 

Ανάλογη είναι η επίδραση σε όσους καταναλώνουν λαχανικά ή σε εκείνους που ως βρέφη είχαν θηλάσει, διαπιστώνεαι στην έρευνα.