O καφές μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας

O καφές μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας

Μια νέα επιστημονική έρευνα ανατρέπει για άλλη μια φορά όσα έχουν ειπωθεί για τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης καφέ στην λειτουργία της καρδιάς.

 

Η καινούργια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο UC του Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε πως ο καφές μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διήρκεσε συνολικά 4 χρόνια. Σύμφωνά με αυτή το 4% του δείγματος των ανθρώπων που εξετάστηκε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμφάνισε κάποιου είδους αρρυθμία, κολπική μαρμαρυγή, ή πρόωρες κοιλιακές συστολές ή άλλες κοινές καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως τα άτομα που έπιναν καφέ κατά τη διάρκεια της μελέτης δεν ανέπτυξαν αρρυθμίες σε υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν.

 

Ακολούθως, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 3% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας. «Ο καφές είναι η κύρια πηγή καφεΐνης για τους περισσότερους ανθρώπους και έχει τη φήμη ότι προκαλεί ή επιδεινώνει τις αρρυθμίες», δήλωσε ο Δρ. Gregory Marcus. «Δεν βρήκαμε πάντως στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμιών… Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι οι συνήθεις απαγορεύσεις καφεΐνης για τη μείωση του κινδύνου αρρυθμίας είναι πιθανώς αδικαιολόγητες».

 

Η μελέτη ακολουθεί μια άλλη έρευνα – ορόσημο που δημοσιεύτηκε στο Journals of the American College of Cardiology (JACC), η οποία επίσης αποδυνάμωσε τη δημοφιλή αλλά δυνητικά αβάσιμη ιδέα ότι ο καφές και η καφεΐνη μπορεί να ευθύνονται για τις καρδιακές αρρυθμίες. Και οι δύο μελέτες παρέχουν στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ιατρική κοινότητα για να επανακαθορίσει τις συστάσεις της ως προς την καφεΐνη, τον καφέ και συγκεκριμένα θέματα υγείας.