Τι θα γίνει με τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης

Τι θα γίνει με τον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης

Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι δηλώσεις των ιδιοκτητών για τον χαρακτηρισμό των των επιχειρήσεων εστίασης ως χώροι αμιγώς και μόνο για εμβολιασμένους πελάτες.

 

Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καλούνται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να δηλώσουν πως θα χαρακτηριστεί η επιχείρηση τους. Πιο συγκεκριμένα ως τις 15 Ιουλίου, οπότε και προβλέπετε η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δήλωση του χαρακτηρισμού του χώρου ως αμιγής ή μικτός προορισμός. Στα αμιγείς καταστήματα λοιπόν, θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αποκτήσει ανοσία, ενώ οι ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση αρντητικού selftest που θα φέρει την υπογραφή του κηδεμόνα. Οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων αυτών θα μπορούν να έχουν μέγιστη χωρητικότητα έως και 85%.

 

Αντίθετα στα καταστήματα εστίασης που θα χαρακτηριστούν ως μικτοί, εκτός από τους πλήρως εμβολιασμένους θα έχουν πρόσβαση και όσοι θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό ή rapid test που θα έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο τελευταίο 48ωρο. Σε αυτή την περίπτωση οι μικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη δυναμικότητα μόλις 50% ενώ αν πρόκειται για club και κέντρα διασκέδασης, η δυναμικότητα θα φτάνει το 25%.

 

Η δήλωση αυτή θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και τις 15 Ιουλίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί́ από την Κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί στα μαγαζιά και ανάλογη σήμανση η οποία θα διευκρινίζει τον χαρακτηρισμό τους.  Υπεύθυνος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών θα είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ή το εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Μάλιστα όπως διευκρίνισε σε τηλεοπτικό κανάλι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, «ο καταστηματάρχης δεν θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει».