O καφές, ένας καλός σύμμαχος του μεταβολισμού

O καφές, ένας καλός σύμμαχος του μεταβολισμού

Η επιστήμη για άλλη μια φορά μας επιφυλάσσει καλά νέα, καθώς εντάσσει το αγαπημένο μας ρόφημα στους συμμάχους υπέρ του μεταβολισμού μας.

 

Ο Donald Mankie , εγκεκριμένος διαιτολόγος στο κέντρο Sarasota Memorial Bariatric and Metabolism της Φλόριντα κλήθηκε να απαντήσει στο καυτό ερώτημα εάν ο καφές “τροφοδοτεί” τον μεταβολισμό μας. Και η απάντηση ήταν: “Το διεγερτικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον μεταβολισμό μας είναι δεδομένο” και μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά επιστημονικών μελετών.

 

Ξεκινώντας την προπόνηση, ένα φλιτζάνι καφέ 

Aπλουστεύοντας κάπως την κατάσταση, μπορούμε να πούμε πως ο καφές βοηθά το μεταβολισμό μας, επειδή η καφεΐνη του δίνει περισσότερη ενέργεια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την αντίληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθώντας μας να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση μας.

 

Ο καφές βοηθά επίσης στην κάψη λίπος ενώ είμαστε σε κατάσταση ξεκούρασης

Σύμφωνα με τον Mankie, ο καφές μπορεί επίσης να διατηρήσει το μεταβολισμό μας σε αυξημένα επίπεδα ακόμη και όταν δεν κοπιάζουμε, χάρη στη «θερμογένεση», τη σωματική διεργασία παραγωγής θερμότητας. Επί της ουσίας, η καφεΐνη ενισχύει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας ακόμη και όταν είμαστε ανενεργοί. Και αυτό συνεπάγεται την καύση μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.

 

Ο καφές μπορεί να αυξήσει τις ενδορφίνες μας

Αν κάποιος κάνει μια παύση από τη ρουτίνα της άσκησής του, είτε λόγω ασθένειας είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, γνωρίζει πόσο καλή είναι η ολοκλήρωση της πρώτης προπόνησης μετά το διάλειμμα. Μέρος αυτού προέρχεται από τις ενδορφίνες – χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση – που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο Mankie ανέφερε ότι παρομοίως, ο καφές αυξάνει την παραγωγή ενδορφίνης, η οποία μπορεί να “παράξει αυξημένο αίσθημα ευεξίας και ενθουσιασμού”, καθώς και “να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση”.

 

Πηγή: eatthis.com

Φωτογραφία: Shutterstock