Πώς ο καφές συνδέεται με την μακροζωία

Πώς ο καφές συνδέεται με την μακροζωία

Είναι αλήθεια ότι ο καφές μπορεί να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής; Μια πρόσφατη έρευνα απαντά θετικά σε αυτό το ερώτημα.

 

Μία τελευταία επιστημονική έρευνα, που διεξήγαγαν το Πανεπιστήμιο Chung-Ang και ο Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ν. Κορέας καταδεικνύει την ποσότητα του καφέ που θα πρέπει να καταναλώνουμε η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροζωία.

 

Η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από πλήθος αιτιών». Παράλληλα συστήνει την κατανάλωση τριών περίπου φλιτζανιών καφέ για να διαπιστώσουμε τα πραγματικά οφέλη του. Όσον αφορά τι καφέ θα πρέπει να καταναλώνουμε, αυτό έχει ελάχιστη εώς μηδαμινή σημασία, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. 

 

Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2004 και 2013 συμμετείχαν 173.209 άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω. Από αυτή, εξαιρέθηκαν ασθενείς που έπασχαν από διαβήτη, υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο και κατέληξαν σε ένα δείγμα μεγέθους 110.920 συμμετεχόντων. Οι συγγραφείς ανέλυσαν τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της ποσότητας και του τύπου καφέ που κατανάλωναν οι εθελοντές, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περίπου τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. 

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση καφέ πριν από την προπόνηση μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι καίνε λίπος. Παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα της τακτικής κατανάλωσης καφέ, πρέπει να υπάρχουν όρια. Έτσι καλό θα ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες να μην ξεπερνάμε τα τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως ή περίπου 400mg.