Ένα νέο είδος καφέ φέρνει αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία καφέ.

Ένα νέο είδος καφέ φέρνει αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία καφέ.

Κατάγεται από τη Σιέρρα Λεόνε, μοιάζει κατά πολύ γευστικά με την ποικιλία Arabica όμως είναι πιο ανθεκτική στη ζεστή. Το όνομά της… Stenophylla και θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

 

Ο καφές Stenophylla δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη. Υπήρχε για πολλά χρόνια και η καλλιέργεια του ήταν γνωστή στην Δυτική Αφρική. Ωστόσο για οικονομικούς ίσως λόγους σταμάτησε να καλλιεργείται. Να όμως που λόγω κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

 

Η εν λόγω ποικιλία καφέ έχει παρόμοια γεύση με εκείνη της Αrabica, και είναι περισσότερο ανθεκτική στις υψηλότερες θερμοκρασίες.  Σύμφωνα μάλιστα με τον δρ. Aaron Davis, ερευνητή που διεξήγαγε “αυτοψία” στη Σιέρα Λεόνε, μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μέση ετήσια θερμοκρασία περιβάλλοντος, 6,2 έως 6,8 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να αντέξει ο καφές Arabica. Επίσης η ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας καφέ Union Coffee με την οποία συνεργάστηκε ο καθηγητής Davis για την συγκεκριμένη έρυενα, βασίστηκε στο βιομηχανικό πρωτόκολλο της SCA (Special Coffee Association) έκρινε ότι ο Stenophylla πρόκειται για έναν specialty καφέ.

 

Έτσι ο stenophylla ενδεχομένως να αποδειχθεί στο μέλλον ένα καλός σύμμαχος για τους παραγωγούς. “Πρόκειται για μια παγκόσμια ανάγκη – τα νέα είδη καλλιέργειας που μπορούν να αντέξουν στα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά του κλίματος, μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον” πρόσθεσε ο ερευνητής.