Με την Kaffelogic Nano 7 το καβούρδισμα αποκτά άλλο ενδιαφέρον

Με την Kaffelogic Nano 7 το καβούρδισμα αποκτά άλλο ενδιαφέρον

Μια ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία δημιούργησε μια νέα οικιακή μηχανή καβουρδίσματος καφέ χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό σύστημα που ονομάζεται «ανθρώπινη νοημοσύνη».

 

Έχετε παρακολουθήσει πότε πως γίνεται το καβούρδισμα του καφέ; Τις προσεγμένες κινήσεις που κάνει ο roaster καθώς «ακολουθεί» τους κόκκους, τους ακούει, τους μυρίζει; Για πολλούς αυτές οι κινήσεις κρύβουν μια μαγεία, εκείνη του «μαγειρέματος» του καφέ. Για άλλους μπορεί να είναι μια βαρετή διαδικασία από την οποία πρέπει να περάσει ο πράσινος κόκκος πριν φτάσει στο φλιτζάνι. Όπως και να έχει, το «παραδοσιακό» καβούρδισμα απαιτεί την ανθρώπινη παρουσία μιας και χρειάζεται να γίνονται μικρές ρυθμίσεις για να διατηρήσουν την πορεία (καμπύλη) του καβουρδίσματος ή για να προβλεφθούν γεγονότα που τυχόν θα χρειαστούν διαφορετικές ποσότητες ενέργειας ή αέρα.

 

Φυσικά όμως, υπάρχουν και σύστημα αυτοματισμού καβουρδίσματος. Αυτά χρησιμοποιούν ένα σύστημα ελέγχου που ονομάζεται PID και χρησιμοποιείται από ηλεκτρικούς βραστήρες έως αντλίες θερμότητας. Μόλις το σύστημα εντοπίσει απόκλιση από την καθορισμένη θερμοκρασία, επεμβαίνει για να την διορθώσει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν στιγμές που δεν ανταποκρίνονται πάντα καλά στη συνεχώς μεταβαλλόμενη καθορισμένη θερμοκρασία ενός προφίλ καβουρδίσματος.

 

Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό της, η ομάδα της Kaffelogic δημιούργησε ένα νέο σύστημα ελέγχου καβουρδίσματος, που μπορεί να βασίζεται στο σύστημα PID όμως το πάει ένα βήμα παρακάτω. Όπως λένε οι ίδιοι, το Nano 7 έχει αναπτύξει μια «ανθρώπινη νοημοσύνη» επειδή ενσωματώνει τις τεχνικές γνώσεις του roaster στο σύστημα ελέγχου.  Επίσης μια ακόμα καινοτομία του Nano 7 είναι ότι διαθέτει ένα σύνολο από προφίλ ψησίματος έτοιμα για κατανάλωση που δεν απαιτείται η παραδοσιακή «ξεκούραση» των τριών ημερών. Και αυτό επιτυγχάνεται με την τροποποίηση της θερμοκρασίας και του αέρα ώστε να απομακρύνει το CO2 κατά τη διάρκεια του ψητού. Έτσι ο κόκκος να είναι έτοιμος για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται καθόλου να ξεκουραστεί.