Tι να προσθέσετε και τι όχι στον καφέ σας

Tι να προσθέσετε και τι όχι στον καφέ σας

Ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, κρέμα, εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα: Τι είναι υγιεινό και τι όχι; Διαβάστε παρακάτω ποια συστατικά είναι καλό να προσθέτετε τακτικά στο ρόφημά σας και ποια πρέπει να αποφεύγετε και για ποιον λόγο.

 

Τεχνητά γλυκαντικά (Ουδέτερο)

 

Τα υποκατάστατα ζάχαρης αποτελούν μια εναλλακτική λύση που προσθέτει γλυκύτητα στον καφέ με λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με την παραδοσιακή ζάχαρη, η οποία περιέχει 16 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Η γλυκιά επίγευση που αφήνουν μπορεί να είναι 200-700 εντονότερη από τη ζάχαρη. Τη δεκαετία του ’70 διεξήχθησαν επιστημονικές έρευνες οι οποίες συνέδεσαν τα εν λόγω γλυκαντικά με περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης.  Ωστόσο νεότερες μελέτες ανέτρεψαν τα μέχρι τότε δεδομένα χαρακτηρίζοντας τα ως γενικά ασφαλείς, μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις. Επίσης τα υποκατάστατα ζάχαρης όχι μόνο αυξάνουν τη γλυκύτητα του καφέ, αλλά μπορεί να αποτρέψουν τη φθορά των δοντιών και δεν επηρεάζουν το σάκχαρο σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Προσοχή όμως, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα.

 

Λευκή Ζάχαρη (Αρνητικό)

 

Η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ σας είναι μια κλασική μέθοδος για να εξισορροπήσετε τα πικρά στοιχεία του. Δυστυχώς, όμως δεν ικανοποιεί καμία διατροφική ανάγκη και η υπερβολική κατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της αύξησης του βάρους. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά στους άνδρες να λαμβάνουν 9 κουταλάκια του γλυκού σάκχαρα καθημερινά και στις γυναίκες όχι περισσότερα από 6. Εάν ο μέσος άνθρωπος πίνει ένα έως δύο φλιτζάνια καφέ καθημερινά και προσθέτει περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, αυτό συνεπάγεται υπερκατανάλωση κατά 20-65% για τις γυναίκες ή περίπου 30-40% για τους άνδρες. Μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε ζάχαρη καρύδας, που περιέχει περισσότερες βιταμίνες ή άλλα γλυκαντικά.

 

Φυτικό γάλα (θετικό)

 

Είτε θέλετε να μειώσετε το προσωπικό σας αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον, είτε να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τα φυτικά ροφήματα αποτελούν μια καλή επιλογή. Το φυτικό γάλα περιέχει τρία βασικά θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά επιτρέπουν στο σώμα να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν την οξύτητα του καφέ.

 

Κρέμα σε σκόνη (Αρνητικό)

 

Περιέχει έναν συνδυασμό γλυκαντικών, αρωματικών συστατικών και μερικώς υδρογονωμένου ελαίου. H κρέμα σε σκόνη συνεπώς μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό συστατικό, όμως προσθέτει έξτρα θερμίδες στο ρόφημά σας.  Είναι επιπλέον απίστευτα εύφλεκτη, κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί.

 

Γάλα αγελάδας (θετικό)

 

Η προσθήκη αγελαδινού γάλακτος στον καφέ σας έχει πολλά οφέλη. Αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης και είτε πρόκειται για άπαχο, είτε 2%,  περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη από ό, τι οι επεξεργασμένες κρέμες. Εάν αντιμετωπίζετε ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως φούσκωμα ή διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ενδέχεται να έχετε δυσανεξία και θα διαπιστώσετε ότι η επιλογή φυτικών προϊόντων είναι καλύτερη.

 

Βούτυρο ή λάδι καρύδας (ουδέτερο)

 

Ένας καφές με την προσθήκη βουτύρου ή ελαίου καρύδας μπορεί να ισοδυναμεί με περίπου 500 θερμίδες και σχεδόν έξτρα 50 γραμμάρια λίπους. Ενώ το λίπος είναι βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι υποστηρικτές του αναφέρουν ότι ένα τέτοιο ρόφημα προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και ως εκ τούτου βοηθά σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Παρ’ όλα αυτά καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει έμπρακτα τον ισχυρισμό αυτό. Αν σας αρέσει το βούτυρο ή το λάδι καρύδας, οι ειδικοί προτείνουν να προσθέσετε μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού στον καφέ σας ή να δοκιμάσετε μια κρέμα με βάση π.χ. το γάλα της καρύδας.

 

Μπαχαρικά (θετικό)

 

Η κανέλα στο cappuccino ή λίγος κουρκουμάς στον latte μπορεί να ενισχύσει τη γεύση και να προσφέρει επιπλέον οφέλη στην υγεία σας. Η κανέλα, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα λόγω της κινναμαλδεΰδης που περιέχει, η οποία μειώνει το σάκχαρο.

 

Σιρόπια (Αρνητικό)

 

Μπορεί να αρωματίζουν και να δίνουν γεύση από καραμέλα, βανίλια, φουντούκι ή μέντα τον καφέ όμως περιέχουν πολλές επιπλέον θερμίδες που δεν είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Τα περισσότερα σιρόπια παρασκευάζονται με την προσθήκη αρκετά μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Ενδεικτικά, τέσσερις μόλις δόσεις σιροπιού περιέχουν την ανώτατη επιτρεπόμενη ποσότητα ζάχαρης που μπορούμε να προσλάβουμε ημερησίως.

 

Κρέμα σαντιγί (αρνητικό)

 

Η χτυπημένη κρέμα είναι μια νόστιμη απόλαυση, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν να μην τη χρησιμοποιούμε στον καφέ καθώς προσθέτει θερμίδες, λίπος και έξτρα ζάχαρη που δεν χρειαζόμαστε.