Η νέα οικιακή μηχανή Vertuo της Nespresso

Η νέα οικιακή μηχανή Vertuo της Nespresso

 Μια νέα τεχνολογία έρχεται να ταράξει τα νερά στον κόσμο την κάψουλας και να προσφέρει XL απόλαυση με την χρήση μόνο μιας κάψουλας.

 

Η κάψουλα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας κάνοντας τον espresso μια εύκολη δουλειά στο σπίτι ή στο γραφείο. Όμως μέχρι τώρα μπορούσαμε να απολαύσουμε με το πάτημα ενός κουμπιού μόνο ένα ristretto, lungo ή ένα κανονικό espresso που για κάποιους ήταν «λίγος» καφές. Αυτό έρχεται να ανατρέψει η Nespresso με την νέα οικιακή μηχανή Vertuo, ικανοποιώντας τη ζήτηση των καταναλωτών για καφέ σε μεγάλου μεγέθους κούπες.

 

Η ιστορία της ξεκίνησε κάπου το 2009 όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για τα μεγάλου μεγέθους ροφήματα καφέ με μια μόνο κάψουλα. Οι ιδικοί της Nespresso άρχισαν τους πειραματισμούς και μετά από εφτά περίπου χρόνια παρουσίασαν την πρώτη Vertuo μηχανή σε Αμερική και Καναδά. Σίγα σιγά αυτή η νέα τεχνολογία κέρδισε όλο και περισσότερους οπαδούς και κατακτούσε όλο και περισσότερες χώρες. Μέχρι που έφτασε και η σειρά της χώρας, κάνοντας χθες, 23 Μαρτίου, επίσημη πρώτη εμφάνιση όχι όμως για να αντικαταστήσει την μηχανή της Original line αλλά για να την συμπληρώσει.

 

Τι το διαφορετικό όμως έχει η Vertuo από τις κοινές μηχανές της Nespresso; Αρχικά χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία Centrifusion ™ ( φυγοκέντρισης) και το σύστημα γραμμωτού κώδικά. Τέλος διαθέτει μια ξεχωριστή σειρά από κάψουλες σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με τον καφέ που θέλουμε να παρασκευάσουμε. Οι διαθέσιμες, προς το παρόν επιλογές αγγίζουν τον αριθμό 27 και περιλαμβάνουν κάψουλες για ροφημάτων Mug  (230ml), Gran Lungo (150ml), Double Espresso (80ml) και Espresso (40ml). Από τον Σεπτέμβρη αναμένεται και η κυκλοφορία της πιο μεγάλης κάψουλας σε χωρητικότητα αλεσμένου καφέ που είναι για ροφήματα Carafe των 500ml.

 

Με το πάτημα ενός κουμπιού, λοιπόν, η Vertuo «διαβάζει» το barcode που υπάρχει περιμετρικά της κάψουλας,  αναγνωρίζει την ποικιλία του καφέ και προσαρμόζει αυτόματα τις παραμέτρους εκχύλισης: τον χρόνο έγχυση, την θερμοκρασία του νερού, τον ρυθμός της ροής, την ταχύτητα περιστροφής και φυσικά την ποσότητα του τελικού αποτελέσματος στο φλιτζάνι. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να παρέμβετε. Μια ακόμα διαφορά της καινούργιας μηχανής είναι ότι η εκχύλιση του νερού γίνεται κάθετα, από την πάνω πλευρά της κάψουλας (από την κεντρική και τις περιμετρικές τρύπες που δημιουργούνται) και όχι οριζόντια και από το πίσω μέρος της όπως γίνεται στην κλασσική σειρά.

 

Η παρασκευή του καφέ με την Vertuo θα σας λέγαμε ότι περνάει από τρία στάδια. Στο πρώτο παρασκευάζεται η κρέμα με την διοχέτευση αέρας ώστε να την κάνει πιο πλούσια και απαλή, στη συνέχεια ακολουθεί η εκχύλιση του υπόλοιπου ροφήματος και στο τέλος γίνεται ένα «στέγνωμα» της κάψουλας όπου αφαιρείται οποιαδήποτε ποσότητα νερού έχει μείνει σε αυτή ώστε να μη δημιουργείται μούχλα. Αυτό που θα πάρετε στο φλιτζάνι είναι ένα σκούρο καφέ με πλούσιο, γεμάτο σώμα και χορταστική κρέμα που όμως θα πρέπει να την «σπάσετε» με ένα κουταλάκι για να απελευθερώσετε τα αρώματα του καφέ.

 

Στην ελληνική αγορά θα είναι διαθέσιμα δύο μοντέλα μηχανών, η Vertuo Plus και η Vertuo Next σε 9 διαφορετικά χρώματα.