Άνοιγμα της εστίασης ως λύση στο αδιέξοδο

Άνοιγμα της εστίασης ως λύση στο αδιέξοδο

Νέες οδούς αναζητεί η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως έχει βρεθεί το ζήτημα του περιορισμού των κρουσμάτων covid-19.

 

Ολοένα και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν το άμεσο άνοιγμα της εστίασης, ως ένα μέσο κοινωνικοποίησης του -ομολογουμένως κουρασμένου από τα διαρκή lockdowns – πληθυσμού, με αυστηρά όμως μέτρα. Η κοινή αίσθηση είναι ότι οι άνθρωποι έχοντας κουραστεί από τον περιορισμό στο σπίτι, επιλέγουν να βγουν έξω στις πλατείες και τα πάρκα, να συγχρωτίζονται σε σπίτια και συχνά χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως οι απαραίτητες αποστάσεις, η χρήση μάσκας κ.ο.κ. Έτσι, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν αποκαρδιωτικά και συνεχίζει ένας φαύλος κύκλος έκρηξης των κρουσμάτων. Ως λύση αρκετοί λοιμοξιωλόγοι και επιστήμονες προτείνουν το άνοιγμα των καφέ και των εστιατορίων, στα οποία θα συγκεντρώνονται μεν οι πολίτες, θα τηρούνται ωστόσο οι αυστηροί περιορισμοί, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη. Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι με αυτό το lockdown τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 5.000, και εισηγήθηκε να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικού χώρους. «Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν, δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», δήλωσε ο καθηγητής. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», πρόσθεσε.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος, δίνοντας προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα – σε εστίαση και λιανεμπόριο. «Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει. Μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει» σημείωσε. «Θα πρότεινα αρχικά τις μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις χωρίς καν ραντεβού στις μικρές. Και κατέληξε πως με αυτόν τον τρόπο «δε θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 –  12 άτομα, δε θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 – 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω στην πλατεία ή στο ψάρεμα και στο κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων» ανέφερε.