Πόσο «σύντομος» είναι ο breve coffee;

Πόσο «σύντομος» είναι ο breve coffee;

Μπορεί να έχει ιταλικό όνομα, έχει όμως αμερικάνικη καταγωγή, είναι γλυκός και κρεμώδης και αποτελεί από μόνος του επιδόρπιο.

 

Breve στα ιταλικά και στα ισπανικά σημαίνει «σύντομος». Αυτή την ονομασία θέλησαν να δώσουν οι Αμερικανοί στον δικό τους latte. Τόσο γιατί φτιάχνεται εύκολα και «σύντομα» όσο και για να έχει ένα ξεχωριστό όνομα από το ιταλικό συγγενικό ρόφημα. Για το πότε πρωτοδημιουργήθηκε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανακαλύφθηκε για να μετριάσει την πικρά του σκούρα καβουρδισμένου espresso. Άλλωστε η αγάπη των Αμερικανών για τα γλυκά ροφήματα είναι προφανής.

 

Για να φτιαξουμε τον  breve coffee (που λέγεται επίσης και latte breve ή café breve) χρειαζόμαστε μια δόση espresso, αν θέλουμε να τον κάνουμε πιο δυνατό χρησιμοποιούμε διπλή, και ένα συνδυασμό από 60 ml πλήρους γάλακτος και άλλα 60 ml κρέμα γάλακτος. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική του διαφορά από τον γνωστό μας latte που τον κάνει πιο κρεμώδη αλλά και πιο παχυντικό, μιας και περιέχει 10 με 12%  παραπάνω λιπαρά.

 

Υπάρχουν δύο τρόποι για τον φτιάξετε. Αφού εκχειλίσετε τον espresso, ανακατέψτε το γάλα με την κρέμα και ζεστάνετε την στο ατμό ή στο ειδικό μηχάνημα μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Στη συνέχεια ρίξετε το στον καφέ και είναι έτοιμο. Αυτός είναι και ο πιο «σύντομος». Ο δεύτερος τρόπος είναι να ζεστάνετε ξεχωριστά το γάλα και την κρέμα. Σε αυτή την περίπτωση όταν είναι να σερβίρετε, θα ρίξετε πρώτα στον καφέ το γάλα και μετά την κρέμα. Όπως και να τον φτιάξετε, καλό είναι να τον σερβίρετε σε γυάλινο διάφανο φλιτζάνι ή ποτηράκι. Και αν είστε καλλιτέχνης και «το έχετε» με το latte art να φτιάξετε και μια ροζέτα ή καρδούλα.

 

Ο breve coffee δεν χρειάζεται ζάχαρη, είναι γλυκός από μόνος του, και φυσικά ούτε κανέλα ή σοκολάτα από πάνω. Πίνεται ευχάριστα και το πρωί αν θέλετε μια μέρα να αντικαταστήσετε τον cappuccino ή τον latte αλλά σας προτείνουμε να τον δοκιμάσετε καλύτερα μετά το μεσημεριανό σας γεύμα ως επιδόρπιο.