Κι όμως… Αυτός ο καφές είναι “ασπίδα” έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας

Κι όμως… Αυτός ο καφές είναι “ασπίδα” έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλυτζανιών απλού black coffee ακόμη και σε καθημερινή βάση συσχετίστηκε με μακροπρόθεσμα μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεδομένων από τρεις μεγάλες μελέτες της American Heart Association.

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν μια εξασθενημένη καρδιά αποτυγχάνει να τροφοδοτήσει τα κύτταρα του σώματος με αρκετό αίμα για να πάρει το οξυγόνο που απαιτείται ετσί ώστε να διατηρήσει το σώμα  σε σωστή λειτουργά. Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια υποφέρουν από κόπωση και δύσπνοια και δυσκολεύονται να περπατήσουν, να ανεβούν σκάλες ή να προβούν σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

 

«Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι τρεις μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και ότι ο καφές μπορεί να είναι μέρος μιας υγιούς διατροφικής συνήθειας εάν καταναλώνεται απλά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως η κρέμα», δήλωσε η διαιτολόγος Penny Kris-Etherton.

 

Μαζική ανάλυση δεδομένων

 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό “AHA Circulation: Heart Failure”, ανέλυσε διατροφικές πληροφορίες από την “Framingham Heart Study”. Σε αυτή η μελέτη, η οποία ξεκίνησε το 1948, συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα χωρίς διάγνωση καρδιακών παθήσεων που ζούσαν στο Framingham της Μασαχουσέτης. Η μελέτη παρακολούθησε αυτούς τους ανθρώπους και τους απογόνους τους για 72 χρόνια, σε τρεις γενιές.

 

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε εργαλεία από την Πλατφόρμα Ιατρικής Ακρίβειας της AHA για να συγκρίνει τα δεδομένα του Framingham με τη Μελέτη  Atherosclerosis Risk in Communities Study, και τη the Cardiovascular Health Study, μια 10ετής μελέτη καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες άνω των 65 ετών. Συνολικά, οι έρευνες παρείχαν διατροφικές πληροφορίες για περισσότερους από 21.000 ενήλικες Αμερικανούς.

 

Σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ, η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας με την πάροδο του χρόνου μειώθηκε μεταξύ 5% και 12% για κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται κάθε μέρα (συγκεκριμένα στις ramingham Heart Study και Cardiovascular Health Study).

 

Ο κίνδυνος παρέμεινε ο ίδιος όταν δεν υπήρχε ημερήσια κατανάλωση black coffee στους συμμετέχοντες της Atherosclerosis Risk in Communities Study. Αλλά όταν οι άνθρωποι έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια μαύρο καφέ ημερησίως, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά περίπου 30%.

 

“Η σχέση μεταξύ της καφεΐνης και της μείωσης του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν εντυπωσιακή”, δήλωσε ο Δρ David Kao, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής του Κολοράντο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Ο καφές και η καφεΐνη θεωρούνται συχνά από τον γενικό πληθυσμό ως “εχθρός” για την καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τους συσχετίζουν με ταχυπαλμίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, κ.λπ. , ” είπε ο Κάο.

 

Μια λεπτομέρεια χρήζει της προσοχής μας. Όλες αυτές οι μελέτες έγιναν με αναφορά την κατανάλωση μαύρου καφέ. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προσθέτουν γαλακτοκομικά, γλυκαντικά, γεύσεις ή κρέμες γάλακτος που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και λίπος. Αυτό πιθανώς αναιρεί τα οφέλη τουγια την υγεία της καρδιάς, προειδοποιεί η AHA.

 

Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι στις περισσότερες μελέτες ένα φλιτζάνι καφέ είναι μόνο 8 ουγκιές. Το κλασικό “grande” φλιτζάνι στο coffee shop είναι το διπλάσιο, 16 ουγκιές. Άρα μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις σας.

 

Ο τρόπος παρασκευής του καφέ σας έχει επιπρόσθετα επιπτώσεις στην υγεία. Σε αντίθεση με τις καφετιέρες φίλτρου, γαλλικού τύπου, ο παρασκευασμένος τουρκικός καφές ή ο βρασμένος καφές που είναι δημοφιλής στις σκανδιναβικές χώρες δεν καταφέρνει να “απαλλαχθεί” από μια ένωση που ονομάζεται καφεστόλη η οποία μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη ή τη LDL (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας).

 

Επίσης τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ (περισσότερα από 4 φλιτζάνια) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν με επιπλοκές στην κύηση ή τον τοκετό. Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ακόμη ότι άτομα με προβλήματα ύπνου ή ανεξέλεγκτο διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν προσθέσουν καφεΐνη στη διατροφή τους.

 

Θα σας προτείναμε λοιπόν να απολαύσετε τον καφέ με μέτρο ως μέρος ενός συνολικού υγιούς τρόπου διατροφής.