Ποιος είναι ο καφές espresso romano;

Ποιος είναι ο καφές espresso romano;

Συνδυάζει τον espresso με το λεμόνι, ισορροπώντας την οξύτητα και, αν κι έχει όνομα που παραπέμπει στην Ρώμη, δεν είναι απολύτως σαφές ότι οι ρίζες του είναι ιταλικές.

 

Το πάντρεμα espresso και λεμονιού ακούγεται κάπως αντισυμβατικό. Όμως δεν είναι, μιας και μερικές σταγόνες χυμού λεμονιού μπορούν να ισορροπήσουν τις οξύτητες αλλά και τις πικράδες ενός καφέ. Τρανή απόδειξη για αυτό είναι ο espresso romano. Ένα απλό και εύκολο στην παρασκευή του ρόφημα, που μπορεί με την ονομασία του να δηλώνει ότι έχει ιταλική καταγωγή, πλην όμως αυτό δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο.

 

Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από την προέλευση του συγκεκριμένου καφέ. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι μια αμερικανική εφεύρεση που απλά της δόθηκε μια “ψεύτικη” ιταλική κληρονομιά για να προσελκύσει τους τουρίστες. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι το ποτό εφευρέθηκε στη Γαλλία. Η «ιταλική» εκδοχή πάντως της ιστορίας του espresso romano λέει ότι εμφανίστηκε κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ζάχαρη τότε ήταν κάπως δυσεύρετη, όπως και ο καλός καφές. Έτσι, για να μετριάσουν την οξύτητα και την πικράδα του espresso, οι Ιταλοί έριχναν λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέσα στο φλιτζάνι ή έβαζαν φλούδες λεμονιού στην moka (το ιταλικό μπρίκι) όταν τον ετοίμαζαν.

 

Το ρόφημα αυτό είναι δημοφιλές στην περιοχή της Καμπανίας, η οποία περιλαμβάνει την πόλη της Νάπολης, το Κάπρι και την ακτή του Αμάλφι. Σε αυτές τις περιοχές μάλιστα είναι γνωστό και ως caffè canarino ή caffè al limone. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι το ρόφημα εφευρέθηκε στην πόλη Giugliano. Έγινε μάλιστα και το χαρακτηριστικό ρόφημά της και θεωρείται τοπική λιχουδιά. Σε αυτήν την περιοχή, το espresso romano παρασκευάζεται με τα δημοφιλή λεμόνια Sorrento, που έχουν λάβει πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο espresso romano, όπως σας είπαμε, φτιάχνεται συνδυάζοντας έναν espresso με μια φέτα λεμονιού ή χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Για την προσθήκη της ζάχαρης όμως, οι απόψεις διίστανται. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην βάλετε πολύ λεμόνι, γιατί η γεύση του θα κυριαρχήσει και θα καλύψει εκείνη του καφέ. Τόσο οι καφέδες 100% Arabica όσο και τα blend με κάποιο ποσοστό Robusta είναι κατάλληλα για το εν λόγω ρόφημα. Προτιμήστε επίσης να το απολαύσετε το πρωί μιας και ο συνδυασμός των γεύσεων του, το κάνει πολύ τονωτικό. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό η κρύο, με ή χωρίς γάλα. Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που του προσθέτουν anis (λικέρ από γλυκάνισο παρόμοιο με την sambuca και το pastis) αλλά δεν θα σας το προτείναμε.

 

Ο espresso romano είναι ένα παράξενο ποτό. Ανεξάρτητα από το εάν εφευρέθηκε στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρώμη ή μια μικρή πόλη στην Καμπανία, έχει από τότε συνδεθεί με τον ιταλικό πολιτισμό. Η ισορροπία της οξύτητας και της πικράδας είναι αυτό που το έκαναν δημοφιλή.