SOS από τους επιχειρηματίες εστίασης: Απειλή λουκέτων στο 50% των επιχειρήσεων

SOS από τους επιχειρηματίες εστίασης: Απειλή λουκέτων στο 50% των επιχειρήσεων

Έχουν περάσει περισσότεροι από 2 μήνες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος lockdown υπό τον φόβο εξάπλωσης της πανδημίας. Ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο είναι η εστίαση, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν πως εάν δεν βρεθούν λύσεις, τότε τα μαζικά λουκέτα αποτελούν μονόδρομο.

 

Η κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις είναι ασφυκτική, καθώς τα έσοδα είναι μηδαμινά, ενώ οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να “τρέχουν”.

 

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN δήλωσε ότι «έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο».

 

Σε μια από τις άλλοτε πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας, το γνωστό Γκάζι, 10 καταστήματα εστίασης έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο,  ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην Περιφέρεια.

 

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.

 

Όσο για τους απασχολούμενους στον κλάδο, και οι ίδιοι εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. «Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους” ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

 

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος” τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

 

Και ενώ το λιανεμπόριο σιγά-σιγά αναμένεται να ανοίξει, άγνωστη είναι η… μοίρα της εστίασης. Όλα, εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και από τις αποφάσεις των ειδικών.

 

Στο πλαίσιο αυτό επιστήμονες, όπως ο Μανώλης Δερμιτζάκης,  ήδη, έχουν αρχίσει να μιλούν για άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες.

 

Ο κ. Δερμιτζάκης  δήλωσε ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».

 

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, την εστίαση δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.